Изложби

БиоРеконструкция (…на един момент от бъдещето) - изложба на Аксиния Пейчева

Изложба в галерия ИСИ и галерия Æther - София

БиоРеконструкция (…на един момент от бъдещето) - изложба на Аксиния Пейчева

 

◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София и Æther

представят

Аксиния Пейчева

БиоРеконструкция (…на един момент от бъдещето)

Изложбата се състои паралелно в двете локации и продължава:

  • в галерия ИСИ-София: 22 ноември – 28 декември 2019
  • в галерия Æther: 22 ноември – 14 декември 2019

 

БиоРеконструкция (…на един момент от бъдещето) изследва темата за „вътрешния живот“ на различни обекти с културна, артистична или лична значимост. Книги, рисунки, картини или текстил, тапети от изоставен дом, куфари и кутии, които някога са били важни, но впоследствие са били унищожени, изхвърлени или са загубили стойността си по някаква причина. Проектът се занимава с проблема за тяхното разрушаване.

Първата фаза от методологията се състои в покриването на обектите с хранителен агар-агар, използван в микробиологията. Изливайки го върху повърхността на предметите, това позволява на микроорганизмите да се развият - животът, който израства в хранителната среда, се намира (съвсем буквално) в самите обекти. По този начин се забързват иначе естествените процеси, които буквално ги унищожават (мухъл, бактерии, плесен).

В този процес предметите биват реконтекстуализирани - не само визията им, но и значението им се променя - те вече не са жертви на времето, мястото и човека, който ги е създал, а започват да живеят нов живот като „горди“ носители на своята травма, което ги остойностява по нов начин.

В последната фаза на проекта целият процес е стопиран, като обектите биват запечатани с епоксидна смола, подобна на кехлибар. Чрез сливане на микробиологията и изкуството БиоРеконструкция изследва паметта и ефимерността на времето, където изкривяването на външната форма и нейното разрушаване се разглеждат като сложни процеси, които не са непременно категоризирани като крайни. Те създават нова логика и дават нови значения. Как можем да забързаме времето преди да го спрем завинаги?

Среща-разговор с автора и Сияна Петрова (молекулярен биолог), както и представяне на книга за проекта: Æther, четвъртък, 5 декември 2019 г., 19.00 ч.

 

Проектът е част от Национална стипендия „С усилия към звездите“ за 2019 г., реализиран от фондация „Културни перспективи“, подкрепен е от Столична община и е създаден с менторските насоки на Недко Солаков.

 

◊ ЗА АВТОРА

Аксиния Пейчева (р. Кюстендил, 1990 г.) живее и работи в София. През 2019 придобива докторска степен от НХА в София. Завършва образователната програма за млади художници „Близки срещи – визуални диалози / School4artists“ на ИСИ-София (2017). Има образователно квалификационна степен магистър „Стенопис”, НХА (2015); и образователно квалификационна степен бакалавър „Стенопис”, НХА (2013).

Има две самостоятелни изложби „Картография на травмата“ с куратор Лъчезар Бояджиев, представена в Галерия ИСИ, София (2018), и “LUCUS”, представена в незастроената част на галерия “Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил (2017), а след това и в Карлсруе, Германия (2018). Сред участията й в групови изложби са: Ars Electronica, Out of the Box, Линц, Австрия (2019); Instant Magic Series – Out of the Box, галерия  Æther, София (2019, куратор Войн де Войн); School4artists, Галерия ИСИ, София (2017, куратори Яра Бубнова, Красимир Терзиев, Лъчезар Бояджиев); Водната кула Артфест, София (2016, куратор Ния Пушкарова); LUMMIX Light Art Fest, Баня Старинна, Пловдив (2016, куратор Емил Миразчиев); “Усещане за Вселена”, музей „Земята и хората”, София (2015, организирана от Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Re:”).

 

* * *

Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски", №134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф"), София
Работно време: вторник-събота, 15.00-19.00, и по уговорка.
За контакти: info@ica-sofia.org,  т. +028466261, +359889499465
www.ica-sofia.org

Галерия Æther, ул. "Княз Борис I", №39, София
Работно време: четвъртък-събота, 14.00-18.30, и по уговорка.
За контакти: aetherartsofia@gmail.com, т. +359 89 451 8511
https://aether-artspace.com/

 

Автор:
ИСИ - София
Публикация:
23.11.2019 г. 13:57
Посетено:
1452
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30523-biorekonstruktsiya-na-edin-moment-ot-badeshteto-izlozhba-na-aksiniya-peycheva