Изложби

„Sempre Allegro" - изложба живопис на Николай Тихолов

25 ноември - 11 декември 2019 г., Арт галерия "Папийон" - Варна

 „Sempre Allegro" - изложба живопис на Николай Тихолов

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия "Папийон"

представя

Николай Тихолов / Nikolay Tiholov

„Sempre Allegro"

изложба живопис

от 25 ноември до 11 декември  2019

 

Защо ни е вълшебен, чуден остров?!
И на земята стават чудеса!
Великото е винаги най-просто!
Една луна, две капчици роса,
една случайна мъничка разходка
и топлината на една ръка...

Дамян Дамянов

 

Арт ГалерияLe Papillon представя последните живописни платна на талантливия търновски художник Николай Тихолов в периода от 25 ноември до 11 декември в салона на галерията на ул. "Драгоман" 12, Варна. Единадесет живописни платна на лиричния автор, обединени от темата и мото на изложбата „SEMPRE ALLEGRO“ изпълват втората му самостоятелна изложба в пространството на галерията.

Експозицията е своеобразна картинна сюита от разкази за едно приказно време на фантазията на неговите романтични герои, които живеят и сега и навярно в ренесансова Италия. Фигурални композиции, в които сложната перспектива, пъстрият калейдоскоп от цветове и тяхното фрагментно разлагане на нюанси увличат вниманието на зрителя за дълго, стремейки са да обхване сложните много-планови сюжети. Музикалната тема на весело настроение се усеща във всяка творба ненатрапчиво, а деликатно, като лек топъл полъх, придаден от ритъм на пастелни тонове и нежни приливи. Музиката, като екзистенциална необходимост, присъства не само в ритъма от искрящите и едновременно нежни тонове, но и от наличието на музикални старинни инструменти и предмети. Тихолов е романтик и обича човешката мечтателна природа, доказвайки, че Allegro музика създават и сложните композиции от цветове, изграждащи неговите герои и пъстрите им светове. Често сюжетната линия се простира основно в града, но той винаги е погледнат от онази уютна и интимна гледна точка. Същевременно зрителят наблюдава простор и обща планова картина на пространството, а това допълнително подчертава усещането за вечност и безвремие. С майсторски ювелирни похвати художникът ни пренася на височината от крилата на летяща птица, съзерцавайки красотата на човешките взаимоотношения и над дребното ежедневие, от където изпъква най-основното и най-красивото.

От картините на Тихолов струи поезия, а детайлността е в основата на творческата философия на автора. Всеки сантиметър от платното е наситен с цвят, внимателно подбран детайл и носи информация като частица от пъзел, изграждаща общата картина. Прецизността, с която авторът подхожда към всеки елемент е присъща само на човек, изцяло вглъбен и отдаден на страстта си към живописта. С математическа точност при полагане на фините щрихи, изгражда триизмерни образи и нереални обекти, които оставят в зрителя усещането за нещо приказно и мистично, и в същото време много истинско. В творчеството му почти никога няма основни и второстепенни образи, всеки детайл, дори и малък има важен принос за изграждана на цялостното усещане. Дори фонът не е просто поле върху което се изгражда сюжета, а е част от него.

Погледът жадно поглъща първоначално цялостната симфония от цветове и форми, след което съзнанието започва да изучава поотделно всеки един от любопитните образи, разказващи истории. А в основата на почти всяка негова творба е разказа за обич, споделеност и радост от момента. Откриваме ги и при двойка влюбени, усамотили се сред хаоса на града, намерили свое място в този своеобразен лабиринт в картината „Птица над града“; в изпълнения със спокойствие и безвремие домашен уют в „Тиха вечер“; както и във вълшебното очарование на цикъла „Изгубения свят на нашето детство“.

Героите му живеят в приказна обстановка - богати цветове, преливащи в хармония, причудлива феерия от повтарящи се елементи, но те сякаш не забелязват нищо от това защото колкото и пищно да е всичко, главната роля е отредена на отношенията между Нея и Него. И всичко наоколо е само прекрасен декор, подходяща сцена за лирични откровения и споделеност.

Загледани в картините на Тихолов зрителите неусетно са въвлечени в свят където „SEMPRE ALLEGRO т.е винаги може да е весело, а това е и посланието, което авторът иска да предаде, чрез своето изкуство.

 

◊ ХУДОЖНИКЪТ

Николай Тихолов е роден във Велико Търново през 1953 г. Завършил е Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Член е на СБХ и участва в ръководството на СБХ – В.Търново.

Има множество участия в общи изложби в България, Франция, Германия, Сърбия, Русия и над 10 самостоятелни изложби в София, Велико Търново, Горна Оряховица и самостоятелна изложба в Германия. Негови картини са притежание на различни Градски Художествени Галерии в страната, както и на Национална Художествена Галерия – гр. София и музея в Санкт Петербург. Творбите му се намират в частни колекции в България, Турция, Канада, Австрия, Франция, Австралия, колекция Питър Лудвиг.

Автор:
Арт галерия "Папийон"
Публикация:
21.11.2019 г. 14:30
Посетено:
1659
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30514-sempre-allegro-izlozhba-zhivopis-na-nikolay-tiholov