Изложби

"Дихание" - изложба на Джон Демос

21 ноември 2019 – 4 януари 2020, Галерия Синтезис

"Дихание" - изложба на Джон Демос

 

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Синтезис и Фотосинтезис Арт Център
представят

„Дихание“

Изложба на Джон Демос

21 ноември 2019 – 4 януари 2020

Откриване в присъствието на автора и Марин Бодаков на 21 ноември от 19:00 ч. в галерия Синтезис, бул. „Васил Левски“ 55

 

В серията „Дихание“ Джон Демос събира над шейсет черно-бели фотографии на дървета, заснети в продължение на повече от двайсет години. За него тя е форма на духовно търсене и опит да обрисува животворната енергия на дърветата във визуална форма.

„Това е свят без хора. Въпросът – свят преди хората или след хората – няма отговор. Въпросът е какво снима Джон Демос. Дали снима пряко или преносно?

Пред нас са дървета.

Но аз виждам кръвоносни системи и невронни мрежи, и капиляри от светлина, виждам скелети без мускулната маса на листата, виждам опорно-двигателната система, сухожилията, черно-белите цветчета. Виждам дългите кости на клоните, които осигуряват на дърветата движения с голям размах. Виждам издръжливостта на най-фините клонки и вейки. Виждам кухините между клоните, в които се разполага сърцето на собствения ми поглед. Междуклетъчните пространства от сива светлина. Виждам капризите на тазобедрените стави, сюрприза на ключиците.

Фотографии или направо рентгенографии? Образна диагностика на гръдния кош на гората? Разкриване на кривините на болката, която разголва и оголва? Разкриване на пораженията от есента и зимата, на пораженията от ликуващото лято…

С други думи, дървото е праобраз на човека. Гората е праобраз на обществото. Може би мощно антропологизирам изображенията на Джон Демос тъкмо защото сме в период на разчовечаване на човека, на разобщаване на обществото. И неговите фотографии ни посочват какви сме като идеал и какви сме като упадък. Такива, каквито сме. Идеал и упадък едновременно. И също: ние сме хартията, на която пишем. Хартия, произведена от същите тези дървета.

А може би Джон Демос снима дървета и само дървета. Опитът им за гора.

Голямото изкуство, голямото му изкуство носи неяснота - и възможност за избор в нашия листопаден свят.“ -
написа за изложбата Марин Бодаков

Изложбените копия са отпечатана чрез пиезография - технология за висококачествен монохромен печат с изключителен динамичен диапазон и тонална дълбочина, от принт център Фотосинтезис.

По повод изложбата на Джон Демос, галерия Синтезис ще издаде втората част на поредицата „Фото Кът“, специално издание в лимитиран тираж от 30 бр. То включва селекция от десет фотографии от серията „Дихание“, отпечатани на архивна хартия Hahnemühle Photo Rag Baryta с текстове на Марин Бодаков и Мариани Лефас-Тетенес. Освен него по-време на изложбата ще можете да купите и книгите на Джон Демос: “Сенки на мълчанието” и “Албания на прага на промяната (1990-1991)“.


◊ ЗА АВТОРА

Джон Демос е роден в Солун през 1944 г. Завършва история на изкуството и живопис в University of Chicago. През 1968 г. се завръща в Гърция, където преподава изобразително изкуство, фотография и философия в American Community Schools в Атина. През 1976 г. публикува първата си монография” The Greece That is Passing.” Заедно с още четирима други фотографи основава “Атинския център за фотография”. През 1986 г. със съпругата си основава агенция “Apeiron Photos”. Която представя изявени световни фотографи и фотографски агенции в Гърция и публикува техни книги. В същото време се посвещава на проект посветен на вярата, която прераства в книгата “Shadows of Silence” публикувана през 2002 г. Между 1996 и 1999 Джон Демос е директор на “Photographic Center of Skopelos”, където създава международен фотографски фестивал. През 2008 г. е куратор на мащабна ретроспективна изложба на Йозеф Куделка в музея Бенаки в Атина.

Негови фотографии са част от колекциите на Националната библиотека на Франция, центъра „Помпиду“ , Maison Européenne de la Photographie в Париж, Art Institute of Chicago, фондацията Gulbenkian и Tokyo Metropolitan Museum of Photography, както и в многобройни частни колекции. Работата му е показвана в някои от най-престижните фестивали и фотографски центрове в цял свят, като Rencontres d'Arles , Primavera Fotografica в Барселона, The Photographers Gallery в Лондон и Gulbenkian Modern Art Center в Лисабон.

Това е третата изложба на Джон Демос в галерия Синтезис. През 2014 г. той показва един от най-известните си проекти – “Сенки на мълчанието”, а през 2018 г. гостува със серията „Албания на прага на промяната (1990-1991)".

 

Автор:
Галерия Синтезис
Публикация:
21.11.2019 г. 13:24
Посетено:
1155
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30509-dihanie-izlozhba-na-dzhon-demos