Изложби

VIII Международно триенале на графиката - София

Откриването е на 25 ноември от 19 часа на първия етаж в галерията на СБХ, улица "Шипка" 6

VIII Международно триенале на графиката - София

 

◊ ГРАФИКА. GRAPHIKA. GRAФИКА.

НОЕМВРИ е месец, изпълнен със значими събития и изложби, но през 2019 година графиката е тази, която заема централно място.

Печатната графика е изкуство, което в своя ход на развитие наред с многото си други достойнства доказва своята обвързаност с технологичния напредък и дава възможност за тиражиране. Именно това нейно свойство да бъде отпечатана върху хартия (в повечето случаи) я прави изключително комуникативна, удобна за транспортиране и експониране (понякога дори едновременно на няколко места) из цял свят. Това пък я прави в желана и търсена от художници и колекционери и често именно тя е носител на актуалните процеси в изкуството. През ноември месец 2019 г. пред българската публика ще бъдат представени няколко графични форума, които отразяват тези тенденции и поставят София на картата на световната графика.

  • VIII Международно триенале на графиката - София е форум за графично изкуство, който се провежда от 1995 година и отразява развитието на художествената графика в България и по света. Организатор на събитието е Съюзът на българските художници. Осмото издание обхваща серия от изложби и събития, ориентирани едновременно към специализираната и към широката публика и предлагащи една изключително богата и разнообразна програма.

Триеналето се утвърди като един от най-авторитетните международни форуми в страната, който надхвърля традиционната идея за класическа печатна графика и дава възможност на художниците да представят свои дигитални графики и графични инсталации. Създадено преди 25 години, то се развива и обогатява и днес е предпочитана платформа, в която се срещат български и чужди автори. Триеналето регистрира и отразява художествените процеси, представя в оригинал утвърдени в световен мащаб автори и предоставя поле за изява на млади творци. Национално жури селектира най-добрите творби от над 300 автори, чиито графики формират престижната колекция, изложена в пространствата на Шипка 6, а международно жури за наградите определя носителите на призовете. Сред членовете на международното жури са Педро Галилея – изкуствовед и куратор, директор на Фондация CIEC (Международен център за съвременна графика в Бетанзос, Галисия, Испания); Едвин Драгичевич – професор по Печатна графика в Университета в Сплит, Хърватия; Ратеб Шабан от Йордания – професор по графика, типография и илюстрация в Al-Ahliyya Amman University (AAU), Буян Филчев – председател на Организационния комитет на Триеналето, професор по графика и технологии, катедра „Визуални изкуства“ в Софийския университет, както и Любен Генов – председател на Съюза на българските художници.

25 ноември - запазете си целия ден!

Програмата започва преди обяд и продължава до вечерта.

Предвидени са откривания на изложби, срещи и разговори с журито, церемония за обявяване на наградите, а събитията се провеждат последователно на три различни локации.

  • Програмата на международно триенале на графиката започва от галерия „Сан Стефано“, където в двата салона ще бъдат представени кураторските изложби на Педро Галилея (колекция съвременна испанска графика), Ратеб Шабан (колекция графика от Близкия изток, включваща произведения на проф. Шабан и избрани творби на негови възпитаници), както и самостоятелната изложба на проф. Едвин Драгичевич.

Изложбите стартират със специално събитие – лекции и беседи с участието на всеки от гостите, в които те лично ще запознаят публиката и ценителите с подготвените от тях изложби, а присъстващите ще имат възможност да се срещнат с чуждестранните членове на журито по наградите и да разговарят с тях. Предвидената лекция на Педро Галилея ще представи дейността на Фондация CIEC (Международен център за съвременна графика).

Основната цел на тази първа среща е да информира българската аудитория за различни възможности за обмен, резидентски програми, конкурси и бъдещи проекти.

Кога: 11:00 часа, 25 ноември

Къде: Галерия Сан Стефано, ул. „Сан Стефано” 22

Изложбите продължават до 14 декември 2019 г.

  • С напредването на деня мястото на действие се променя – Триеналето ще бъде официално открито в СБХ, в изложбените пространства на „Шипка” 6, където ще бъдат обявени и носителите на наградите.

Кога: 17:00 часа, 25 ноември

Къде: Изложбена галерия на СБХ, „Шипка” 6

Изложбите продължават до 31 януари 2020 г.

  • Програмата завършва в галерия Кооп, където ще бъде представена самостоятелната изложба на Камен Старчев, носителят на Голямата награда от предходното Седмо международно триенале на графиката.

Кога: 19 часа, 25 ноември

Къде: Галерия КООП, бул. „Янко Сакъзов” 17

Изложбата продължава до 15 декември 2019 

но преди това ...

  • Няколко дни преди откриването на Осмото международно триенале на графиката София 2019 ще бъде представен и Седми форум „Малки графични форми“ – една от най-популярните изяви на секция „Графика и илюстрация“ към СБХ. Творбите са малкоформатни и представят многообразието от графични техники, в които работят българските графици. Домакин за поредна година е галерия „Арт Алея“. Националната изложба-конкурс дава възможност на млади и утвърдени автори да споделят своите творчески търсения с публиката и да премерят сили за наградите. Наред с наградата за цялостно представяне (парична награда, осигурена от галерия „Финес“, и бронзов плакет на името на Стефан Марков), наградата за млад автор (парична награда, осигурена от СБХ, и плакет на името на Стефан Марков) форумът дава награда и за медия или журналист, който най-добре отразява събитието. След София изложбата по традиция се представя и в други градове – Монтана, Стара Загора и др.

За поредна година ще се проведе и акцията „Само за фенове“ – това е възможност всички ценители на графичното изкуство да се сдобият с произведения на любимите си автори на атрактивната цена от 50 лв. Акцията е ексклузивна и ще се проведе само за няколко часа преди откриването в галерия „Арт Алея“ – между 11.30 и 17.30 часа на 20 ноември 2019 г.

Кога: 18.30 часа, 20 ноември (сряда) 2019

Къде: Галерия АРТ АЛЕЯ, ул. „Уилям Гладстон“ 51

Изложбата продължава до 10 декември 2019 г.

 и след...

  • На 26 ноември предстои да бъде открита изложба в галерия „Средец“, в която ще са изложени класическите графики на млади автори, работещи в сферата на традиционните печатни техники. Конкурсът се провежда на всеки две години и има за цел да представи, популяризира и стимулира младите български графици. Организатори на събитието са Людмил Георгиев и галерия „Графикарт“, а събитието се провежда със съдействието на Министерство на културата и галерия „Средец“.

*

Повече информация за всички събития очаквайте на официалния сайт на Триеналето на графиката София, в сайтовете на галериите партньори, както и на фейсбук страниците на Триеналето и Малки Графични Форми.

Автор:
Пресс СБХ
Публикация:
19.11.2019 г. 15:07
Етикети:
Галерия Арт АлеяГалерия Сан Стефано
VIII Международно триенале на графиката
СБХ Шипка 6
Галерия Кооп
Секция Графика
Посетено:
1184
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30499-viii-mezhdunarodno-trienale-na-grafikata-sofiya