Изложби

Галерия "Арте" представя Владимир Морзоханов

Живопис и преводи

Галерия "Арте" представя Владимир Морзоханов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Арте"

представя

Владимир Морзоханов

живопис и преводи

от 19.11. до 02.12.2019

Откриване на 19.11.2019 от 18.00 до 20.00 часа
Галерия "Арте" - ул. "Бузлуджа" 31, София

 

◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

 - Какво правиш, Владо?
- Два часа рисувам нещо, което изобщо не се вижда.  

Из телефонен разговор с Владимир Морзоханов

За картините на Владимир Морзоханов – с обич и кратко, защото какво да добавиш, когато усещаш, че е нарисувано и това, което не се вижда, но се чувства?! Където Мария с детето (намирисва ми на атеизъм!) все пак е погалена от погледа на Свети Лука, а небето привечер е най-дълбокото, което съм виждала. Така няма значение колко сме тежки и вкопани в земята, защото Морзоханов може да нарисува и това, което изобщо не се вижда. Или както казва руският литератор Самуил Лурие: „Тайната на съдбата прозърта в тайната на стила“.

За преводите на Владимир Морзоханов – кратко и предпазливо, тъй като преводачът (В.М.) създава специална връзка с превеждания поет. Резултатът е отличен, за което сме благодарни, но само бедният редактор (понякога моя милост) знае, колко внимателно се е намесвал в тези отношения.

Таня Кольовска, ноември 2019

 

◊ ЗА ВЛАДИМИР МОРЗОХАНОВ

Владимир Морзоханов. Художник, преводач и поет.

Роден през 1963 г. в София
От 1983 г. участва в общи художествени изложби.
Първата му самостоятелна изложба е организирана от галерия „Арте” през 2008 г.
През 2013 г. – втора самостоятелна изложба в галерия „Арте“. 
През 2019 – настоящата трета самостоятелна изложба в галерия „Арте“.

Негови творби са част от колекциите съвременно българско изкуство на Националната галерия, на сбирките в Пловдив, Добрич, Търговище, Габрово. Колекционери от САЩ, Русия, Германия, Швейцария и Гърция също притежават картини на Владимир Морзоханов.

Въпреки това мястото на Морзоханов в българската култура е доста своеобразно и все още недостатъчно оценено. Освен великолепен майстор на четката и молива, той е съставител, преводач и илюстратор на луксозните двуезични томове с поезия – „Самосъзнаваща душа“ на Арсений Тарковски, „Небехранилище“ на Осип Манделщам (през 2014 г. книгата е отличена от Асоциацията на руските книгоиздатели) и „Недоказуемо, неотменимо“ на Дмитрий Кленовски.                             

През 2014 г. издателство „Ерго“ публикува и неговите собствени стихове в книгата „Дървото на достъпните за мен удоволствия“.

Автор:
Галерия "Арте"
Публикация:
18.11.2019 г. 15:07
Посетено:
1354
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30489-galeriya-arte-predstavya-vladimir-morzohanov