Изложби

„Полъх от изток" – изложба на съвременно японско изкуство в Пловдив

Експозицията представя произведения на съвременни автори от различни краища на Япония

„Полъх от изток" – изложба на съвременно японско изкуство в Пловдив

 

◊ СЪБИТИЕТО

Пъстрота от различни стилове ще краси залите на пловдивската галерия „Резонанс“ този месец. От 5 до 27 ноември всички посетители ще могат да се насладят на изложба на съвременно японско изкуство – „Полъх от Изток“. Над 20 автори ще покажат творчеството си в галерията на ул. „Парчевич“ 14, гр. Пловдив.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 5 ноември от 18:00 ч., входът е с покани. В останалите дни достъпът за всички гости е свободен. Организатори на събитието са Фондация „Аматерас“, галерия „Резонанс“ и група Nexus, с подкрепата на Посолството на Япония в България.

Колоритната изложба „Полъх от изток“, част от 30-ите юбилейни Дни на японската култура, ще представи духа и тайните на съвременното японско изкуство. Произведенията, които ще бъдат изложени в галерията, са подбрани от над 20 съвременни автори от различни райони на Япония.

Експонатите от изложбата в „Резонанс“ ще разкрият повече за иновативните и разнообразни стилове и техники на творене, сред които са и минимал арт – характерно течение в съвременното изкуство, в което авторите представят японската естетика и фино чувство за баланс. Минимал арт дава възможност на автора да разкрие идентичността си чрез елиминиране на всички несъществени форми, характеристики или концепции и точно това прави изложбата „Полъх от Изток“ толкова уникална и интересна.

Галерия „Резонанс“, най-голямата частна галерия в Пловдив, специално предоставя възможност за представяне на японско съвременно изкуство именно през 2019 г., когато се чества тройният юбилей в японо-българските двустранни отношения и Пловдив е културна столица на Европа. Целта на събитието е да представи на българската публика един автентичен и непоказван досега формат на изложба.

30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.

 

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За тридесета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

30-ите юбилейни Дни на японската култура през 2019 г. се осъществяват с любезната финансова подкрепа на Astellas, ЦКБ Сила, Mitsubishi Electric – ClimaCom, DJK Europe GmbH, FANUC, GEOTECHMIN, HONDA, JTI, JAPE, KWP, LB Bulgaricum, LEXUS, Mistubishi Corporation, MOTO-PFOHE, TOSHIBA, TOYOTA, UniCredit Bulbank, YAZAKI, YOKOGAWA-Bulgaria.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2019 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

 

 

Автор: Организаторите
05.11.2019 г. 16:03
Посетено: 759
Етикети: Дни на японската култура в България, съвременно японско изкуство, изложба, „Полъх от Изток“, галерия „Резонанс“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30421-polah-ot-iztok-izlozhba-na-savremenno-yaponsko-izkustvo-v-plovdiv