Изложби

"Роби на времето" - първа самостоятелна изложба на Мая Иванова

5 ноември – 6 декември 2019 г., Галерия "Сердика"

"Роби на времето" - първа самостоятелна изложба на Мая Иванова

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Сердика"
представя

"Роби на времето" -

първата самостоятелна изложба на Мая Иванова

5 ноември – 6 декември 2019 г.

Откриване: 5 ноември 2019 г., вторник, от 18.30 часа 

 

Галерия "Сердика" представя първата самостоятелна изложба на Мая Иванова "Роби на времето", рисунка и графика, от 5 ноември до 6 декември 2019 г. Мая е само на 23 години и вече има сериозна артистична история зад гърба си, както и участието й в коледната експозиция на Галерия "Сердика" „101 рисунки“. Тогава студенти от Националната художествена академия (НХА) и изтъкнати автори показаха съвместно свои творби, а интересът към рисунките на Мая беше показателен за нейния талант. Това е и основната причина Галерия "Сердика", която вече завоюва своето сериозно място сред столичния артистичен елит като галерия за съвременно българско изкуство, да подкрепи Мая Иванова и да курира първата й изложба.

Преди няколко месеца Мая завършва своята бакалавърска степен специалност „Графика” в НХА, а в момента продължава следването си в магистърска програма „Илюстрация“ (НХА).

Ходът на времето винаги е била тема, която вълнува авторката още от дете. Интересно й е да наблюдава как хората около нея се променят, както психически, така и визуално. В изложбата „Роби на времето” се откриват повтарящи се мотиви за времето, вълшебни пространства и мистериозни  образи, с които тя изразява своя вътрешен свят.

В изложбата „Роби на времето” ще бъдат представени рисунки и графики. Рисунките са създадени през последните няколко години. Мая Иванова проявява задълбочен и последователен интерес към рисунката като използва предимно мекотата на въглена и молива за реализиране на своите портрети и фигури. За концепцията на серията от пет графики „Роби на времето” Мая Иванова споделя: „Те са един повод да се замислим за „лентата на живота“ и как мимолетността на сегашния момент го прави изключително ценен, как всяка една песъчинка от пясъчния часовник е важна”.  Графиките са в техника суха игла. Авторката избира тази техника, тъй като тя най-добре би предала фините щрихи и детайли от рисунките й. Мая Иванова работи със стари класически техники, които овладява и развива през годините, използва лични теми и сюжети представени красиво и деликатно за публиката.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА                                                

Мая Йорданова Иванова е родена през 1996 г. в Бургас. От малка показва интерес към визуалните изкуства и учи в паралелка по рисуване. В годините се усъвършенства в областта на рисунката и усвоява графичните техники суха игла и линогравюра. Участва и взима награди в множество ученически конкурси, като най-големия от тях е конкурсът за учебна рисунка на НУИИ „Илия Петров“ през 2014г., където тя взима втора награда за етюд глава.

От 2015 г. Мая Иванова е студентка в Националната художествена академия в София, специалност „Графика”, в курса на доц. д-р Десислава Христова. През 2019 г. продължава следването си в магистърска програма „Илюстрация“ при доц. Регина Далкалъчева и доц. Николай Цачев.

Участия в изложби и награди: 

. 2019 г. - "20 години по-късно, отново заедно – графични изкуства", арт център Банкя
. 2018 г. - Проект  "Класна стая без конфликти" на Фондация "Партньори-България" за създаване на дизайн за учебници
. 2018 г. - "101 рисунки", галерия "Сердика"
. 2018 г.  - Проект Студентски практики, организиран от научно информационен център "Българска енциклопедия" в творчески дом на БАН, Варна
. 2018 г. - "Съвременни информационни ресурси – съдържание и визуално оформление" – Българска академия на науките
. 2017 г. - Номинация в XIV Общоакадемичен конкурс "Рисунка", НХА
. 2014 г. - Втора награда за етюд глава в конкурса за учебна рисунка на НУИИ "Илия Петров"
. 2012 г. - Участие в конкурса "Васил Левски и Българското възраждане", зала "Георги Баев" Бургас
. 2011 г. - Първа награда в конкурса-изложба "Св. Трифон Зарезан" - Община Сунгурларе

* * *

 

Галерия „Сердика“ се намира на Женски пазар на ъгъла на бул. "Стефан Стамболов" и ул. "Лозенград". „Пазари Възраждане“ ЕАД е общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

 

Автор:
Галерия Сердика
Публикация:
04.11.2019 г. 14:07
Етикети:
Посетено:
886
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30407-robi-na-vremeto-parva-samostoyatelna-izlozhba-na-maya-ivanova