Изложби

„Градините“ на Дарина Янева в „КО-ОП“

Художничката ще представи свои картини от Америка и Китай

„Градините“ на Дарина Янева в „КО-ОП“

Дарина Янева. "В градината на добротата и спокойствието"

 

◊ ПОКАНА

Този ноември „КО-ОП“ кани почитателите на изкуството на живописна разходка из „Градините“ на Дарина Янева. В новата изложба, на която куратор е световноизвестният изкуствовед Аксиния Джурова, ще бъдат представени картини от нейни пътувания до Америка и Китай. Официалното откриване на изложбата ще се състои на 31.10. от 19.00 ч.

Посетителите ще имат възможност да се насладят на очарованието на градините, които Дарина Янева пресъздава чрез една от най-красивите техники – пастела. А всички, които имат интерес да научат подробности около създаването на изложбата и детайли около картините, ще могат да се включат в разходка из галерията лично с авторката. Срещата ще се проведе на 01.11. от 18.30 ч. до 19.30 ч. в „КО-ОП“ (бул. "Янко Сакъзов" 17).

Завършила Художествената гимназия в Казанлък и Националната художествена академия в София, Дарина Янева е един от най-добрите български пастелисти. През 2002 г. тя е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти в света, представени в международното специализирано издание “Pastel Artist International’. Носител е на престижни награди в национални и международни конкурси.

Дарина Янева има над 30 самостоятелни изложби в България и Европа, участва в редица международни изложби в Италия, Полша, Швеция, Словения, Словакия, Дания, Белгия, Корея, Австрия, Турция, Хърватска, САЩ и България, както и в национални и международни пленери. Тя е и един от основателите и съорганизаторите на пленера – “Художници, Балчик, Любов-Среща на европейски морета”. Основател и ръководител на Академия за детско творчество “ДАЯ”, над 20 години тя работи с деца и организира творчески проекти и събития в България и чужбина. През 2010 г. е удостоена от Съвета на европейската научна и културна общност със сертификат и значка “Златна книга” за принос в развитието и представянето на българската култура.

„Да осмислиш света, до който си се докоснал, бил той твоят роден, или този, който си пребродил в различни континенти, чрез градините, които си видял в него, не е случайно. Следя от години изложбите на Дарина Янева и за мен не беше удивително, че и в тази поредна нейна изява, свързана с пътуванията ѝ в Америка и Китай, отново доминират градините. В едни от тях тя лети над зелените корони на дърветата, в други се спира в Градината на мълчанието и добротата в Забранения град в Пекин. И този път картините ѝ са изпълнение в една от любимите ѝ техники – пастела. Техника, в която тя си извоюва през годините не само престижно място у нас, но и на световната арт сцена“, споделя за изложбата Аксиния Джурова.

Част от средствата от закупените картини ще се дарят на Валдорфско училище – София.

 

Автор: Организаторите
31.10.2019 г. 11:47
Посетено: 561
Етикети: Дарина Янева, живопис, изложба, „Градините“, „КО-ОП“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30388-gradinite-na-darina-yaneva-v-ko-op