Изложби

Арт галерия "Папийон" отбелязва 12 години изложбена дейност с изложба на Светлин Русев и Лиляна Русева

Изложба живопис, 1-20 ноември 2019 г.

Арт галерия "Папийон" отбелязва 12 години изложбена дейност с изложба на Светлин Русев и Лиляна Русева

 

◊ АРТ ГАЛЕРИЯ "ПАПИЙОН" НА 12 ГОДИНИ

Арт галерия "Папийон"
представя

Светлин Русев и Лиляна Русева
с
изложба живопис
от 1 до 20 ноември 2019 г.

 „Изкуството е за човека, за неговия вътрешен растеж, за неговото пресъздаване и прераждане. То е лост в ръцете на напредъка.“
Петър Дънов

Арт галерия "Папийон" отбелязва 12 години изложбена дейност и отличителният български духовен Празник на будителите като представя творби на Светлин Русев и Лиляна Русева избрани от частни колекции.

От 1 до 20 ноември в изложбената зала на галерията ще бъдат експонирани произведения на емблематичния акад. Светлин Русев и на съпругата му Лиляна Русева.

Датата за откриването на изложбата не е случайно избрана. Освен светлия празник, свързан с почитането на българската духовност и култура, Арт Галерия Le Papillon отбелязва и свой личен празник – 12 години изложбена активност, въпреки че дейността й свързана с изкуството датира от години по–рано.

1 ноември – „Денят на народните будители“ е празник на културно-историческата памет, в който почитаме личности, отдали се на просвещаването, образоването, духовното „събуждане“. Празник породил се от необходимостта от вдъхновение на българския народ от делата на възрожденците ни, а пречупен през призмата на съвремието той е за всички, отдадени на каузата да запазят духовността, да допринасят за развитието на културния живот. Именно такива са голяма част и от съвременните творци във всички сфери и жанрове на изкуствата, бележещи трайна следа в българското изкуство, развиващи духовното израстване и сетивността на зрителя. Такава функция имат и художествените институции, които ги представят, стимулират и популяризират, но често и колекционерите, като съхранители на културната памет на един народ.

За галерия "Папийон" е чест, вече 12 години да е място, където не просто произведенията се срещат с публиката, а е културно средище, което вдъхновява, подкрепя творците и поддържа пламък и желание за растеж. Същевременно с това е място, където все по-взискателната публика намира високостойностни произведения, а и провокира интереса и любопитството на нови публики, което често се превръща в бъдеща потребност за постигане на естетически критерии.

Затова избрахме да представим акад. Светлин Русев - автор, който е не само „живописец с монументален размах, нечовешка енергия и удивителна работоспособност, но и общественик с изострена социална чувствителност, страстен колекционер на произведения на изкуството, енциклопедична личност с дълбоки познания и разностранни интереси.“ Лиляна Русева, може би останала през годините в неговата сянка, но пък създала произведения - богатство в културното наследство на България.

Изложбата няма амбицията да представи в обща ретроспекция многообразието на неговата живопис и лиричните теми на Лиляна Русева, а е своеобразна среща с ранни негови произведения от 1953 г. до творби на художественото семейство от 2004 г. В експозицията са включени няколко акварела, литография, маслени портрети и пейзажи, актови творби, както на Светлин Русев, така и на Лиляна Русева. За творчеството и личностните дейности на акад. Светлин Русев и за живописта на Лиляна Русева е говорено и дискутирано много през годините и особено през последните няколко месеца и трудно може да се обобщи в няколко изречения оправданата двуполюсност на крайните мнения на художници и почитатели на изкуството, но е безспорна трайната следа, която оставя личност и художник от такава величина, както и факта, че на Светлин Русев е най-скъпата продадена българска картина в Sotheby's. Тук ще включим кратки мнения на изкуствоведи:

„Светлин Русев е едно от най-интересните и значителни явления в духовния живот на нашето време – и като личност, и като творчество. Изминатият от него професионален път е пример за рядко последователно отношение към изкуството като към всекидневен труд, като единствен шанс да придаде на своето съществуване смисъл, цялостност и значение. Неговата личност, неговото нестандартно поведение и творчески постижения събуждат дълбоко уважение и възхищение. За него творческият процес бе преди всичко средство за откриване на духовното, невидимото, интимното в човешката личност, за решаване на важни социални и нравствени проблеми…..“ - пише изкуствоведът проф. Елка Бакалова.

„Ако може да се каже за една живопис, че е откровена и непретенциозна, то това е живописта на Лиляна. Художничката рисува нещата, които обича и познава, с онази вътрешна потребност, с която се вършат обикновените неща и то със завидна последователност. Голите женски фигури и пейзажите, натюрмортите с цветя са живописвани с откровен реализъм. Въпреки това тази живопис остава интуитивна и чувствена. Тя докосва сетивата директно. Тя е красива и привлекателна, без да е сладникава. В същото време, благодарение на цветната сдържаност и сложното степенуване на основната тоналност, тя звучи условно и абстрактно – като музика. Картините излъчват особена седефена светлина, която ги озарява отвътре и разкрива една нова съдържателност.“ - Ивайло Мирчев

Всяка годишнина е повод за кратка равносметка за екипа на галерията. Като всяка необходима в такива случаи ретроспекция, и тази е трудна предвид десетките значими за културния ни живот събития, организирани в арт салона ни през годините. През галерията са минали стотици ценни произведения на едни от най-големите ни художници, както и на млади, все още непознати творци. През всичките тези години до сега представяме богата палитра от всички най-добри автори от различни сфери на изкуството и все още не сме представили всички автори, чиито творчество заслужава достойно внимание. Желанието ни е да излагаме селекция на талантливи български художници от различни поколения и изразност – живописци, графици, скулптори на малка и монументална пластика, керамици и бижутери – доста от тях добре познати и извън пределите на България, но всички бележещи трайна следа българското изкуство и въздействащи върху сетивата на зрителя. Със съдействието на екипа на галерията са създадени десетки колекции от произведения с инвестиционна и естетическа стойност и стремежът ни е да предизвикваме любов и естетическата наслада от стойностното изкуство.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

Лиляна Русева (1932-2009)

Родена на 6 април 1932 година в Русе. 1959 – завършва специалност "Илюстрация" в Националната художествена академия при проф. Илия Бешков. От 1983 година е преподавател в Академията. Член е на Съюза на българските художници.

Лиляна Русева твори в областта на фигуралната композиция, портрета, пейзажа. Участва в редица изложби и експозиции у нас и в чужбина. Нейни творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия и градските галерии в страната. През 1979 година й е присъдено званието „Заслужил художник“, а през 1982-ра Лиляна Русева получава орден „Св. св. Кирил и Методий“ – I степен. Умира на 31 май 2009 г.

Светлин Русев (1933-2018)

1933 – роден в Плевен, България
1959 – завършва Художествената академия, София, специалност "Живопис" при проф. Дечко Узунов

От 1961 – участва в почти всички общи художествени изложби в България

1961-1967 – живее и работи в Плевен (една година в Русе). От 1967 – живее и работи в София

По-важни награди у нас:

1961 – Златен медал и първа награда от Първата младежка изложба
1968 – Димитровска награда
1973 – Награда за живопис „Захари Зограф“
1974 – Награда на Международното триенале за живопис в София
1986 – Голяма награда на Саюза на българските художници
1987 – Награда на името на Владимир Димитров-Майстора
1988 – Награда на името на Кирил Петров
2001 – Държавна награда „Паисий Хилендарски “

В чужбина:

1970 – Диплом за национално участие в Кан-сюр-мер.
Награда „Петер и Ирене Лудвиг“
Международна награда за портрет – Полша
Награда „Габриел Оливие“ – Монако
Награда „Златен Лавър“, Кюнстлерхаус, Виена
Награда на Фондация „Тейлър“, Париж
Член на Салон д’Отон, Париж
Член на „Ника – Кай“, Токио

От 1983 – член-кореспондент на Кюнстлерхаус, Виена
Член на Фламандската кралска академия
Член на Руската акадeмия на изкуствата

От 1975 – Професор в Художествената академия, София
От 1973 до 1985 – Председател на Съюза на българските художници
От 1985 до 1988 – Директор на Националната художествена галерия.

През 1984 подарява на родния си град Плевен голяма колекция от съвременно и класическо българско изкуство, източно и африканско изкуство, която е открита като постоянна галерия.

Открива постоянна музейна сбирка в ателието си на ул. „Врабча“ № 18 като галерия със свободен достъп през 2005.

Участва в представителни и групови изложби на българското изкуство в: Париж, Москва, Санкт Петербург, Будапеща, Варшава, Прага, Букурещ, Виена, Белград, Анкара, Атина, Делхи, Рим, Лондон, Хавана, Лисабон, Венецуела, САЩ, Токио, Брюксел, Амстердам, Стокхолм, Берлин, Мюнхен, Есен, Хамбург, Мексико, Монреал и др.

Индивидуални изложби в България: София, Плевен, Варна, Бургас, Кюстендил, Пловдив, Димитровград, Добрич, Шумен, Сливен, Русе, Балчик и др.

Индивидуални изложби в чужбина: Москва, Париж, Мексико, Виена, Варшава, Букурещ, Будапеща, Хамбург, Копенхаген, Франкфурт, Берлин, Манхайм, Брюксел, Холандия, Италия и др.

Произведения на Светлин Русев притежават:

Националната художествена галерия, София, всички художествени галерии и много частни колекции в България; музеи, галерии и частни колекции в Москва (Пушкинския музей), Арт-Център Юго Вутен, Белгия, Музея на град Париж, Лондон, Сан-Франциско, Лос Анджелис, Виена, Мюнхен, Бон, Хамбург, Берлин, Есен, Рим, Холандия, Япония, Швеция, Гърция, Аржентина, Венецуела, Куба, Италия, Португалия, Букурещ, Варшава, Дрезден, Прага, Будапеща, Атина, Брюксел; Колекция Лудвиг – Аахен, Виена, Будапеща, Пекин, Стокхолм и Кобленц и други.

Автор:
Арт галерия "Папийон"
Публикация:
30.10.2019 г. 11:22
Етикети:
Посетено:
1608
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30381-art-galeriya-papiyon-otbelyazva-12-godini-izlozhbena-deynost-s-izlozhba-na-svetlin-rusev-i-lilyana-ruseva