Изложби

„Пластове” - изложба на Магдалена Николова

Абстрактна живопис в галерия „Арт Алея“

„Пластове” - изложба на Магдалена Николова

 

31 абстрактни картини показва Магдалена Николова в изложбата „Пластове” в галерия „Арт Алея“, правени по различно време и с различни техники. Абстрактните живописни платна в експозицията са включени в контекста на философските разсъждения, размисли и състояния на авторката. В тях се разкрива емоционалния код на случващите се събития.

Пластовете бележат не само етапите от житейския път на художничката, пластове тя наслагва и върху живописния слой на картините й, за да се получи нещо тайнствено абстрактно, което всеки сам разчита както намери за добре. „Има творби, като се започне от 2008 г., през 2012 г. и съвсем нови, които са своеобразни пластове в развитието на изразния език на авторката. Те показват линията на мисълта на Магдалена Николова във времето”, разказва кураторката Светла Ганева. В изложбените зали могат да се видят например три работи – ситопечат върху мъжки вълнен плат и коприна, показани в същото пространство преди 6 години. След това идва период на графични отпечатъци, за които е любопитно, че са направени в единични бройки, тоест - уникати. Най-новият цикъл е живописен със смесена техника, представен от впечатляващи „Пластове”. Авторката използва техниката сериграфия в диптиха „Криле” и Segmentum, както и в изчистения като японска гравюра цикъл от 4 работи, озаглавен „Мрежа”. Не случайно те печелят първа награда „Cite internationalе des arts”, която присъжда Националната художествена академия.

"Пластове" е седмата самостоятелна изложба на Магдалена Николова, която ще продължи до 10 ноември в софийската галерия „Арт Алея“ на улица „Уилям Гладстон“ № 51 А.

 

Автор:
Мариана Цветкова
Публикация:
29.10.2019 г. 13:22
Етикети:
Посетено:
831
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30377-plastove-izlozhba-na-magdalena-nikolova