Изложби

"Заедно" - изложба на Ива Хаджиева и Димитър Арнаудов

1-29 ноември 2019, Галерия “Дебют”

"Заедно" - изложба на Ива Хаджиева и Димитър Арнаудов

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия “Дебют” представя

Ива Хаджиева и Димитър Арнаудов

Заедно

Малка пластика, живопис, рисунки

1-29 ноември 2019

Куратор: доц. д-р Ружа Маринска

Откриване: 1 ноември, 18:00 часа
Бул. “Васил Левски” 62, София

 

Галерия "Дебют" има удоволствието да представи в съвместна изложба избрани творби на Ива Хаджиева и Димитър Арнаудов-Диди.

Изложбата има за цел да открехне “прозорец” към самобитното изкуство и естетика на Ива и Диди, двама автентични творци, вплели съвместен живот с индивидуално творческо присъствие. “Заедно” надниква в творческите търсения на двама съмишленици, изявени творци от 70-те и 80-те години на миналия век, нуждаещи се от съвременно  преоткриване.

Изложбата, предхождаща 85-тия рожден ден на Ива, е първи опит за макар и частично представяне на скулптурното творчество на Ива Хаджиева. Много от нейните творби красят градската среда в различни райони на страната, като голяма част от тях са отличени с престижни награди у нас и в чужбина. Скулптор и сценограф, Ива работи дълги години за името и славата на българското куклено изкуство не само у нас, но и извън границите на България. Скулптурните и работи и тези от куклено-театралното изкуство носят силно изразена творческа индивидуалност, оригинален подход,  художественост, естетика.

Ценители и специалисти ще могат да се докоснат отново до живописта и графиките на Димитър Арнаудов-Диди (1933-1989), изключителна фигура в българското изкуство. Широка култура и ненаситна любознателност, деликатна чувствителност и експресивна емоционалност, ренесансова чистота и яснота на мисълта - това е най-кратко изразената характеристика на тази богата, творческа личност. Диди бе един уникален съвременен художник, изкуствовед, надарен поет. В областта на поезията - една по-интимна и затова по-малко известна негова същностна черта, Диди има написани около 120 стихотворения. 

Димитър Арнаудов успешно теоретизира опита и наблюденията си в изкуството. През 1981 г. излиза от печат книгата му "Художникът и творбата", наградена същата година с годишната награда на СБХ - секция "Критика". 

През 1973 г. прави своята първа и единствена приживе изложба - живопис.

 

Tворби на Ива Хаджиева и Димитър Арнаудов са собственост на НХГ, СГХГ и почти всички художествени държавни галерии в страната.

Автор:
Олимпия Николова-Даниел
Публикация:
31.10.2019 г. 15:09
Посетено:
1722
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30364-zaedno-izlozhba-na-iva-hadzhieva-i-dimitar-arnaudov