Изложби

"Пътуваща изложба" на Иоанна Дановска

25 октомври – 20 ноември 2019, Галерия L’union de Paris – Пловдив

"Пътуваща изложба" на Иоанна Дановска

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия L’union de Paris – Пловдив

представя

Иоанна Дановска

„Пътуваща изложба“ - живопис, акварел и керамика

25 октомври – 20 ноември 2019 г.

Вернисаж: 25 октомври, петък, от 17:00 до 20:30 часа

 

Галерия L’union за първи път представя изкуството на художничката Иоанна Дановска.

В изложбеното пространство ще представим серия натюрморти и керамични скулптури вдъхновени от старинни предмети - кукли, свещници, черепи на животни, купувани от различни антиквариати в Париж, Варна, София и Дюселдорф и предмети от ателието на художничката  - четки и палитри.

Дановска  обръща поглед към техните истории, за да включи в своя визуален разказ усещанията си за спомените от преживяното.

Наситени с много цвят, динамика и експресивност, характерни за начина й на изразяване, за живописните й платна, особено важи изказването на нейния учител  от Художествената академия в Дюселдорф – проф. A. Р. Пенк: „(Това е) …светът видян през един силен темперамент с живи форми и цветове. Разумът и сърцето са разпределени по равно. Наблюдателят възприема историята като мост към всички възможности тя да бъде картина за триумфа на окото.“

Пътуващата изложба е едно временно завръщане към Родината след повече от 20 години работа в чужбина.

Повода за нея е домът, защото пътуването не съществува без дом!

Ако никога не се връщаме там, където сме започнали, просто ще се скитаме изгубени. Домът е отразяваща повърхност, място, където да измерим колко сме израснали и да се обогатим, след като сме поели от външния свят.

Изложбата може да се разгледа до 20.11.2019 г.

Очакваме Ви!

 

◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Иоанна Дановска е родена през ноември 1965 г. в София, България. Завършва Художествената гимназия, а после и Националната Художествена Академия у нас със специалност текстил. От 1990 до 1998 г. учи в Художествената академия в Дюселдорф при проф. А. Р. Пенк (един от най-известните пиктографи в света, популярен със своите примитивистки образи на човешки фигури и тотемни скулптури). От 1992 г. е негов майстор-ученик и в творчеството й прозира влиянието на неговия нео-експресионистичен стил. Картини на Иоанна Дановска са били излагани в галерии и музеи в Дюселдорф, Есен, Дортмунд, Бон и Вупертал, Германия. Дановска живее и работи в Германия.

 

Автор:
Галерия L’union de Paris – Пловдив
Публикация:
24.10.2019 г. 16:04
Етикети:
керамикаакварелживописПловдивГалерия L’union de Paris
Иоанна Дановска „Пътуваща изложба
Посетено:
769
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30343-patuvashta-izlozhba-na-ioanna-danovska