Изложби

Явора Петрова "Уроците на Рембранд"

Графика и рисунки

Явора Петрова "Уроците на Рембранд"


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Откриване: 17 ноември 2006 г. (петък) от 18.00 часа
Продължителност: 17-22 ноември 2006 г.

София, зала Средец, бул. "Ал. Стамболийски' № 17


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Явора Петрова "Уроците на Рембранд" (графика и рисунки)

„Да се следват мислите на един велик човек e най-занимателната наука” Пушкин.


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Явора Петрова е родена през 1957 г. в София. Тя е завършила специалност “Илюстрация и оформление на книгата” в Художествената академия в София при известните български художници проф. Христо Нейков и проф. Румен Скорчев. Нейното призвание е рисунката – от чистата й форма, която неизменно присъства във всяка нейна изложба, през ефирните пастели и графики във всякакви техники, донесли й множество награди в България и по света, до ярко самобитните живописни платна с български традиционни мотиви, с които успешно се изявява в последните 5 години.


◊ ЯВОРА ПЕТРОВА ЗА РЕМБРАНД

Изкуството на Рембранд - вечната книга за всички художници, родени след него. ”Уроците”, създали много индивидуалности. Всяко негово откритие се е развивало в определено течение, направление, стил, школа.

. Школа с много уроци.
. Урокът да подходиш към белия лист, като към бездънно пространство, пълно със светлина.
. Урокът да усетиш човека с неговата мисъл и истинно чувство и да ги предадеш с външно сдържана емоция, като дискретни джижения на фигурата. С максимално концентрирана изразителност.
. Урокът за линията – постоянно колебаеща се в пространството, прекъсвана, изпъкваща или отиваща в далечината, изчезваща.
. Урокът да наблюдаваш, да трупаш, да оглеждаш формата.
. Урокът за красотата на материята, за живописта като материя.
. Урокът да бъдеш лаконичен, могъщ, съществен.

Това са само някои от „уроците”, а всички ние сме учениците.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Проектът съдържа рисунки, инспирирани от конкретни рисунки на великия майстор, и графични листове, изпълнени в оригиналната техника - офорт, която е работил Рембранд. Творбите развиват основните графични проблеми от творчеството на нидерландския гений, като сблъсъка на светлина–тъмнина, драматизъм, игра на графичната линия, психологическа вглъбеност.

В изложбата са представени графики с награди в международни графични биеналета от Испания, Германия и България, притежания на много частни колекции и графични кабинети от България и чужбина, както и цикъл графики, притежание на Националната галерия на Осло, Норвегия.

Проектът е подкрепен от посолството на Кралство Холандия.


◊ ДРУГИТЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

2006-та е годината на Рембранд. Целият свят отбелязва 400 години от рождението на гениалния холандски художник, автор на над 600 живописни творби, на близо 350 гравюри и стотици рисунки, Художник, който - повече от който и да било друг - оказва влияние върху развитието на пластическото изкуство.

Изложбата УРОЦИТЕ НА РЕМБРАНД, представена в галерията на Министерството на културата, е част от присъединяването на България към честването на тази годишнина. В експозицията са показани 42 творби на Явора Петрова – художничка, работеща в областта на графиката и илюстрацията, авторка на инсталации и неконвенционални проекти.

Нейните рисунки и графики са вдъхновени от творчеството на Рембранд – от образите, които той създава, от времето, в което работи. Тези творби са оригинален поглед към графичното наследство на художника, към пословичната му пристрастеност към гравюрата. Заедно с това, освободена от мисълта за сюжета, толкова важен за Рембранд, усвоила уроците му за графичния изказ, Явора Петрова като истински модерен художник залага на диалога между формата и пространството, на пластичната сила на творбите си. Така тя изгражда мост между изкуство на ХVІІ и ХХІ век.

Румяна Константинова
Автор:
Публикация:
17.11.2006 г. 00:15
Посетено:
3328
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3032-yavora-petrova-urotsite-na-rembrand