Изложби

Изложба "Да извадиш от забвение"

Непознати творби на художника Иван Иванов-Иванич (1879-1966)

Изложба "Да извадиш от забвение"

 

◊ ПОКАНА

От 23 октомври до 5 ноември, в салоните на Банка „БНП Париба” на бул. "Цар Освободител" № 2 в град София, можете да разгледате изложбата "Да извадиш от забвение", която ще представи непознати творби на именития български художник Иван Иванов-Иванич (1879-1966).

Куратор на изложбата е професор Аксиния Джурова. Събитието е съвместен проект на френско-българската асоциация "Артавенир" и Банка „БНП Париба”.

„Обичам с необикновена сила изкуството...”, така завършва автобиографията си Иван Иванов-Иванич. 

Художникът Иван Иванов-Иванич е роден през 1879 г. в град Видин. Учил е в Държавното художествено рисувално училище в класа на проф. Иван Мърквичка. След това заминава за Букурещ, където завършва Академията по изкуствата. За Иван Иванов може да се каже, че е от поколението на „строителите на нова България“. Младостта му минава в тревожните години на случващото се в края на XIX и началото на ХХ век. Това е времето, в което под крилото на проф. Мърквичка се формират първите поколения български художници. Но той е и от така нареченото „фронтово поколение“, минало през трите войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, отразило бойните действия в акварели, рисунки и масло. През 1919 г. е сред основателите на Дружеството на независимите художници. Бил е негов секретар и председател. Участвал е активно в живота на Дружеството и в художествените изложби в България. Излагал е заедно с най-прочутите художници. Последното му известно участие в изложба е през 1946 г.

Характерни за творчеството на Иван Иванов са битовите композиции и пейзажите. Любима тема са му били пазарите, с тяхната пъстрота и колоритни образи. Творбите му носят народния дух и националната ни самобитност. С еднакво майсторство той създава монументални сцени, запечатали стотици динамични образи по пазари и кръстопътища, и нежни акварели с пътеписно звучене.

Макар според личните му автобиографични спомени през 1948 г. да е удостоен с народна пенсия – за заслуги като културен деец, той е сред репресираните след 1944 г. Неговите творби отсъстват от депата на държавните галерии, официалните каталози, големите енциклопедии за изкуство. Умира през 1966 г. в София.

Колекцията, представена в салоните на „БНП Париба” в София, е предоставена изцяло от наследниците на художника. Тя е една прецизна извадка от запазеното до днес впечатляващо изкуство на един от учениците на Иван Мърквичка и същевременно желание да бъде извадено от забвение неговото творчество, до скоро достъпно предимно за частни колекции и специалисти.

Културна асоциация „Артавенир“ работи много активно в сферата на културния обмен между България и Франция. За по-малко от две години от създаването й, асоциацията вече има в историята си изложба в Париж, поставяне на три български театрални представления в сърцето на Френската столица, в това число два гастрола на Народен театър „Иван Вазов“, оперен концерт по случай Международния Ден на музиката в София през 2018 г., както и два оперни концерта през 2019 г. в катедрали в Париж и Версай.

Асоциацията има за цел да съдейства максимално за популяризирането на българската култура и изкуство във Франция, в тясно сътрудничество с институциите в България и във Франция.

Председател на асоциация „Артавенир“ е Йорданка Костадинова, един от създателите на известната софийска арт галерия „Париж-Москва“.

За повече информация можете да се свържете с „Артавенир“ на имейл : acartavenir@gmail.com

 Очакваме ви! 

Автор: Йорданка Костадинова
21.10.2019 г. 00:03
Посетено: 1084
Етикети: БНП Париба, Аксиния Джурова, изложба, Културна асоциация "Артавенир, Иван Иванов-Иванич, Да извадиш от забвение"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30312-izlozhba-da-izvadish-ot-zabvenie