Изложби

Археологическата изложба „Яйои“ представя артефакти от този исторически период

Експозицията ще е придружена от постерната изложба „България, Япония и наследството на цивилизациите“

Археологическата изложба „Яйои“ представя артефакти от този исторически период

 

◊ СЪБИТИЕТО

30-ите Дни на японската култура в България представят археологическата изложба „Яйои“ в продължение на изложбата „Джомон“, която бе част от събитията през 2016 г. Изложбата ще бъде открита на 16 октомври в 18:00 ч. в Национален археологически институт с музей при БАН в София. В същия ден ще бъде представена постерната изложба „България, Япония и наследството на цивилизациите“, показваща научния и културен обмен между Япония и България.

Като съпътстващо изложбата събитие, на 17 октомври от 16:00 ч. в НАИМ при БАН ще бъде организиран научен симпозиум, воден от проф. Диана Гергова. Входът за експозицията „Яйои“ в деня на откриването е с покани, в деня на симпозиума – свободен, а в останалите дни на изложбата до 23 октомври се заплаща входна такса за музея.

Преди 3 години в рамките на 27-ите Дни на японската култура се проведе археологическата изложба „Джомон“, представяща артефакти от този период. Тази година, като продължение на предишната експозиция, организаторите представят изложбата „Яйои“. Периодът Яйои продължава 1 200 години (от втората половина на Х в. пр. н.е. до средата на III в. сл. н.е.), когато от Корейския полуостров е внесен оризът и се въвежда земеделието като основен поминък.

В деня на откриването, по повод тройния юбилей в японо-българските двустранни отношения, изтъкнатият български археолог проф. Диана Гергова ще представи постерната изложба „България, Япония и наследството на цивилизациите“, показваща научния и културен обмен между Япония и България. Експозицията съдържа реплики на медни и бронзови артефакти, типични за културата на Японския архипелаг през онази епоха.

Като съпътстващо събитие ще се проведе и научен симпозиум с водещ проф. Диана Гергова и гост лектор Йошио Негита, директор на Музея за културата на Яйои в Осака. Събитието ще се състои на 16 октомври от 16:00 ч. в НАИМ при БАН. Входът за всички посетители е свободен.

Изложбата се организира от Изпълнителен комитет на изложба „Яйои“ и Посолството на Япония в България и с подкрепата на Националния археологически институт с музей при БАН, Държавен културен институт на МВнР, Японо-българския икономически комитет, Музея за културата на Яйои в Осака и The Tokyo Club.

30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.

 

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За тридесета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

30-ите юбилейни Дни на японската култура през 2019 г. се осъществяват с любезната финансова подкрепа на Astellas, ЦКБ Сила, Mitsubishi Electric – ClimaCom, DJK Europe GmbH, FANUC, GEOTECHMIN, HONDA, JTI, JAPE, KWP, LB Bulgaricum, LEXUS, Mistubishi Corporation, MOTO-PFOHE, TOSHIBA, TOYOTA, UniCredit Bulbank, YAZAKI, YOKOGAWA-Bulgaria.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2019 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

Автор:
Организаторите
Публикация:
16.10.2019 г. 12:45
Етикети:
постерна изложбанаучен симпозиумизложбаСофияДни на японската култура 2019
Национален археологически институт
проф. Диана Гергова
Археологическа изложба „Яйои
Посетено:
971
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30303-arheologicheskata-izlozhba-yayoi-predstavya-artefakti-ot-tozi-istoricheski-period