Изложби

"Градината с бухала" - изложба на Невена Ангелова

Истории с бухалче и други хвъркати в Акварелна галерия „Абсент“

"Градината с бухала" - изложба на Невена Ангелова

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Абсент“
представя

Невена Ангелова

"Градината с бухала"

Истории с бухалче и други хвъркати

17-31 октомври 2019

Откриване на 17 октомври 2019 г., четвъртък,  18.00 часа,
Акварелна галерия „Абсент“ (ул. „Цар Самуил“ 37)

 

„Пиша, за да забавлявам детето в мен.
Но желанието ми е историите ми да развличат по същия начин и другите деца.“

Астрид Линдгрен

 

Рисувам, за да забавлявам детето в мен – мога да перифразирам по този начин думите на шведската писателка. Или поне в случая с тази моя изложба. А и защото картините също разказват истории и то такива, за които създателят им дори не подозира.

"Градината с бухала" (истории с бухалче и други хвъркати) представя някои оригинали на илюстрации към вече издадени и няколко предстоящи детски издания „Топлото човече“ и „Какво е да си майка“ на Мая Дългъчева, „Чичо Чичопей“ на Янаки Петров, „Слонче с медальонче“ на Керана Ангелова.

И въпреки това не бих определила тази експозиция като изложба илюстрация. В много от работите си позволих волност, преработих ги и ги доведох до един по-самостоятелен, картинен вид, откъснати от разказа на конкретния текст, за който първоначално са били създадени.

А други пък са направени като картини специално за тази колекция.

Въпреки че техниката не ми е основен фокус, обичам да експериментирам с материала. Смесвам различни средства – акрилни бои, цветни моливи, графит, туш. Работя върху картон, дърво, платно, колажирам, често прибягвам до използването на ръчна хартия, която сама си правя. Понякога апликирам дребни джунджурии от текстил, дърво, метал – обичам играта с 3D моменти.

Опитвам се да намеря баланса между това вълнуващите за художника в мен открития, често твърде екстравагантни, да не пречат на естественото възприемане на образа от детето. Ако трябва, обаче, да избирам дали да съм на всяка цена интересна, или да съм истинска, без колебание бих избрала второто.

Невена Ангелова

 

Невена Ангелова е родена през 1974 г. в гр. Бургас. През 1999 г. завършва в Национална художествена академия „Николай Павлович“ специалност „Книга и печатна графика“. Има магистърска степен по „Изящни изкуства“. От 2008 е преподавател в катедра „Рисуване“ към същата академия.

През годините участва както в самостоятелни, така и в колективни изложби в България и чужбина. Създател е на едни от най-красивите илюстрации към детски книжки. Работи с автори като Мая Дългъчева, Янаки Петров, Пейо Пантелеев, Стоянка Грудова, Лора Стаматис. Невена Ангелова е автор на илюстрациите и графичното оформление на десетки издания за възрастни.

 

 

Автор:
Галерия „Абсент“
Публикация:
15.10.2019 г. 18:50
Посетено:
935
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30293-gradinata-s-buhala-izlozhba-na-nevena-angelova