Изложби

Изложбата „Художникът среща писателя" гостува в Хасково

Фрагменти от колекцията на Националния литературен музей

Изложбата „Художникът среща писателя" гостува в Хасково

 

◊ СЪБИТИЕТО

Национален литературен музей
Община Хасково
Художествена галерия Хасково
Сдружение за култура Хасково 2015

представят

„Художникът среща писателя"

Фрагменти от колекцията на Националния литературен музей

На 15 октомври 2019 г. от 17:30 ч. в Галерия „Форум", Хасково ще бъде открита изложбата „Художникът среща писателя" – фрагменти от колекцията на Националния литературен музей.

Експозицията е представителна извадка от голямата временна изложба на Националния литературен музей в Националната художествена галерия, която бе открита по повод българското Председателство на Съвета на Европейския съюз и бе посрещната с огромен интерес от страна на българската и чуждестранната публика.

Ценителите на изобразителното изкуство и на литературното наследство ще могат да видят интересни и непознати портрети, пейзажи и илюстрации от известни български художници, както и живописни и графични творби на видни наши писатели, изкушени от рисуването. Произведенията свидетелстват за познанствата между големи имена на българския интелектуален елит, за техните житейски и творчески срещи, за приятелските жестове помежду им – официални и лични, които са се превърнали в емблематични моменти от духовния и културен живот на страната.

Експозицията включва подарявани на писатели творби от Иван Мърквичка, Константин Щъркелов, Елисавета Консулова-Вазова; портрети на писатели, рисувани от Борис Георгиев, Михаил Кръстев, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Ненко Балкански, Чудомир, Харалампи Тачев; знаменитите писателски шаржове на Александър Добринов; любопитни илюстрации от Дечко Узунов, Илия Бешков, Никола Тузсузов. Включени са и малко познати рисунки на Чудомир, Николай Райнов, Сирак Скитник, Борис Шивачев, у които се преплитат двата таланта – на писател и на художник.

Акценти в изложбата са и Сребърна лира с венец и позлатена панделка, подарък за първия юбилей на Иван Вазов, Царски указ за провъзгласяването му за народен поет (по повод втория юбилей), както и редица други ценни експонати от къщите музеи към Националния литературен музей – грузинската кама, подарък на Пейо Яворов от Гоце Делчев, пистолетът, с който поетът се самоубива, лични вещи на Петко и Пенчо Славейкови.

Изложбата ще гостува в Хасково до 31 октомври 2019 г.

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
11.10.2019 г. 13:41
Етикети:
ХасковоизложбаНационален литературен музей
Галерия „Форум"
„Художникът среща писателя"
Посетено:
1057
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30269-izlozhbata-hudozhnikat-sreshta-pisatelya-gostuva-v-haskovo