Изложби

"Врабчовото село" - изложба на Росен Рашев-Рошпака

10-30 октомври 2019, Галерия "Париж"

"Врабчовото село" - изложба на Росен Рашев-Рошпака

 

◊ ПОКАНА

Галерия „Париж“

представя

Росен Рашев-Рошпака

„Врабчовото село“

изложба живопис

10.10. – 30.10.2019

На десети октомври 2019 г. от 18.00 ч., галерия „Париж“ ще представи за дванадесети път изложба на Росен Рашев-Рошпака. Нейното име е „Врабчовото село“ и включва четиринадесет нови творби, направени специално за експозицията.

Врабчовото село е всъщност село Медковец, което художникът често посещава през летните месеци. Дворът на селската къща изобилства от най-различни птици, а Росен Рашев отдавна изследва живота им отблизо и дори отглежда пощенски гълъби. Именно това огромно разнообразие от пернати животинки го вдъхновява да ги нарисува и да ги превърне в едни своеобразни метафори на всичко случващо се около нас. Затова и ще открием птици - семейства, които са обгърнали „свидната си рожба“ от двете страни, пазещи я от големия свят. Ще се срещнем и със „Сърцатата Врабка“, която може би често виждаме в ежедневието си, запътила се да се пребори с всички вятърни мелници по пътя си. Ще се запознаем и с големия жълт слон, който е срещнал малкия врабец по пътя си и така се е зародило едно голямо приятелство между големите и малките. Ще видим и приведените птици „край бялата река“, които са и една метафора на всички нас, носещи своите тежести, своя личен кръст и въпреки това запазили слънчевия си поглед към света.

Голямо е врабчовото село и взаимоотношенията са всякакви вътре. Врабци, птицочовеци, котки, слонове, семейства с децата си - всички те вървят през „морето на живота“ и събират своята мъдрост. Това можем да направим и ние, като потърсим или припознаем себе си в някоя от тези Езоповски картини за нашия свят.

Росен Рашев твори в областта на наивизма, изградил е своя лична техника, която освен маслената боя, включва и шиенето върху платното, което прави картините му ясно разпознаваеми и със свое собствено лице. Самият той казва, че така продължава гобленарството, ковьорната ни и текстилната живопис, защото „животът е едно дълго бягане и всички ние трябва да си предаваме и да поемаме щафетата един от друг“. Точно заради тази своя философия, Рошпака дава един нов живот на Радичковите врабчета и продължава по своеобразен начин делото на самобитната Лика Янко.

Произведения на Росен Рашев-Рошпака се намират в колекции на негови почитатели по целия свят, както и в няколко чуждестранни музея за наивистично и инситно изкуство.

 

Заповядайте и разгледайте „Врабчовото село“ в галерия „Париж или онлайн (www.gallery-paris.com) – до края на месец октомври 2019 г.

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
07.10.2019 г. 13:29
Посетено:
950
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30252-vrabchovoto-selo-izlozhba-na-rosen-rashev-roshpaka