Изложби

"Ксилограми" - изложба на Васил Попов

Галерия "Стубел", 9-25 октомври 2019

"Ксилограми" - изложба на Васил Попов


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 9 октомври в столичната галерия „Стубел“ се открива графичната изложба „Ксилограми“ на неотдавна напусналия ни художник Васил Попов (1958-2018). Куратор на експозицията е Филип Зидаров.

Роден в Габрово, Васил Попов завършва Художествена гимназия в София през 1977 година. Името му се появява на художествената сцена с неговата първа самостоятелна изложба през 1989 г. и не след дълго се утвърждава като един от най-оригиналните, работещи цветна ксилография графици в България. Репутацията си като такъв затвърждава и в съвместна изложба, заедно с пластиката на Стефан Лютаков, показана в СГХГ през 1996 г.

В едно интервю авторът споделя: „Гравюрата на дърво е една истински изящна техника, която (въпреки привидната ограниченост на изразните средства) дава огромни възможности за изказ. Тя е емоционална и експресивна. Тя е съвършена в простотата си. Бих казал, че тя е и тъжна. Веднага ще попитате защо. Отговорът на този въпрос е много лесен: тъжна, защото изисква отсичането на дърво, което ражда плодове. И това би могло да бъде оправдано, ако от добре полираните дървени блокове се раждат други плодове със същата живителна стойност“.

Освен над 20-те си самостоятелни изложби в България, Сърбия, Франция, Германия и Италия, Васил Попов има редица участия в международни графични форуми, сред които: Биеналето на графиката в Сарсел, Франция, Международното биенале на графиката в Белград, Интерграфия в Катовице, Международното биенале на графиката в Любляна и в Художествения музей на Ямамаши, Япония.

Носител е на Първа награда за графика от Есенния салон в София през 1994 г., награди от Международното триенале на графиката в София (1995) и Международното триенале за гравюра на дърво в Банска Бистрица, Словакия (1995), както и Първа награда от Handicap Competition, Centrum OBRA (1996).

Изложбата в галерия „Стубел“ показва цветни гравюри на дърво от различни серии, работени от Васил Попов в продължение на повече от 20 години.

Автор:
Организаторите
Публикация:
03.10.2019 г. 15:17
Посетено:
976
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30231-ksilogrami-izlozhba-na-vasil-popov