Изложби

"Фиктивни биографии" - изложба на Албена Михайлова

3 октомври - 17 ноември 2019, Национална галерия - САМСИ

"Фиктивни биографии" - изложба на Албена Михайлова

Албена Михайлова, Албена, кадър от видео инсталацията „Фиктивни биографии”, 2019

 

◊ СЪБИТИЕТО

Национална галерия

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

представя

Албена Михайлова

Фиктивни биографии

03.10. – 17.11.2019

Откриване: 3 октомври, четвъртък, 18:30 часа
САМСИ, бул. „Черни връх” 2

 

„Фиктивни биографии“ е заглавието на монументалната четириканална видео инсталация на Албена Михайлова, която представя общ поглед към личното и към живота като част от цикличността в природата. Авторката избира главен герой за всеки от четирите клипа: участват Моника, Найла, Шунге и самата авторка - Албена. Думата „фиктивни“ в заглавието ни спира да очакваме каквото и да е изобразяване на житейска последователност на четирите жени в зряла възраст. И все пак става въпрос за биографии. Албена Михайлова създава едно изключително филмово есе, което се движи между измислица и абстракция, реалност и мечта, анализ и визия, индивид – колектив. В текста към проекта художничката споделя: "Природата и нейните елементи са свързани с хората, с техните психични и физически състояния, но също и с техния начин на живот или обществено-политически възгледи."

Резултатът е нов подход към жанровата кинематографична автобиография.

Художничката акцентира върху идеята за идентификация с изключително силно представяне в музейното пространство. Всеки видеоклип с продължителност 9,30 минути е съставен така строго, че движението, паузата, визията са координирани. Зрителят попада в четириканалната видео инсталация не само в средата на съответния пейзаж, но и в световен пейзаж, сякаш всички направления са отворени. Звукът от многоканалната инсталация се прехвърля в друга част на музейното пространство. В допълнение към естествената звукова среда, корейската композиторка Шунге Ли наслагва аудио пейзаж върху оригиналния тон. Композицията посреща посетителите от входа и изисква ориентация. Можем ли да усетим света на тъмно, още преди да сме го видели?

Д-р Андреа Доместле, Базел,
изкуствовед и куратор

 

Изложбата се организира по покана на куратора Надежда Джакова и е петата от проекта „Автобиография“ от програмата на Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство.

 

 

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
01.10.2019 г. 16:14
Посетено:
863
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30216-fiktivni-biografii-izlozhba-na-albena-mihaylova