Изложби

Х Международно биенале "Майстори на карикатурата" - Пловдив 2019

1 октомври - 31 октомври 2019 г., Регионален етнографски музей – Пловдив

Х Международно биенале "Майстори на карикатурата" - Пловдив 2019

 

◊ СЪБИТИЕТО

Международно биенале "Майстори на карикатурата" - Пловдив 2019

Десето издание

1 октомври - 31 октомври 2019 г.

Откриване: 1 октомври 2019 г., от 18:00 ч.
Регионален етнографски музей – Пловдив

 

Всяка нечетна година е повод за радост за нас, защото ни носи нова среща с неувяхващото изкуство, наречено карикатура. В контекста на отбелязването на „Пловдив – европейска столица на културата" през настоящата 2019-та, която съвпадна и с годината на прасето (по Източния календар), съвсем естествено се роди и темата „Прасето и културата". Тя бележи десетото издание на нашето Биенале.

Темата вероятно се е сторила трудна или сложна за някои автори, тъй като те трябваше да обрисуват тази причудлива двойка като едно цяло. Но това е само на пръв поглед, защото майсторите на карикатурата ни показват, че образът на прасето/свинята позволява широка интерпретация в разнообразен културен контекст. В изданието може да се проследи „разказът" за борбата между питомното и дивото, между човека и прасето, както и богатата символика, свързана с този животински вид.

В Десетото юбилейно издание на Международното биенале „Майстори на карикатурата" – Пловдив' 2019 се включиха 87 автори с 203 карикатури. Те са представители на 30 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка. Според регламента журито номинира 20 творци – петима удостои със званието „Майстор на карикатурата", а останалите отличи с диплом.

 

Автор:
Регионален етнографски музей – Пловдив
Публикация:
30.09.2019 г. 14:56
Етикети:
изожбакарикатураРегионален етнографски музей – Пловдив
Прасето и културата
Х Международно биенале "Майстори на карикатурата"
Посетено:
1172
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30214-h-mezhdunarodno-bienale-maystori-na-karikaturata-plovdiv-2019