Изложби

„Отвъд времето“ - изложба живопис на Надя Станчева

01-24 октомври 2019, Арт Галерия Le Papillon - Варна

„Отвъд времето“ - изложба живопис на Надя Станчева

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия Le Papillon
представя

Надя Станчева / Nadya Stancheva

„Отвъд времето“ / „Beyond time

изложба живопис

от 01 до 24 октомври 2019

 

" .... Вечността не е нищо друго освен безкрайно време, а безкрайността е безкрайно пространство.“
Сирано дьо Бержерак

 

Арт Галерия Le Papillon с удоволствие ви кани на разходка „Отвъд времето“ от 1 до 24 октомври с харизматичната художничка Надя Станчева и нейната експозиция от 22 живописни картини.

Пейзажи – градски, селски, планински, натюрморти с пейзажни елементи – всички платна на тази експресивна художничка зареждат с настроение и енергията на убедителни жизнени цветове. Композициите й са обобщаване и минимизиране на формите и бъбривостта на пейзажа, но винаги перфектно балансирани, носещи динамиката и напрежението на притихнал океан, изразен с похватите на сложния понякога драматичен, понякога нежно-романтичен, но дълбок и сложен колорит. Дали темата „интериор“ и „натюрморт“ е само начин да изрази вътрешното си цветоусещане или застиналостта и безметежността на пейзажа и „екстериора“ издават дълбоката й философска визия за хармонията в заобикалящия я свят, Надя Станчева винаги владее вниманието на зрителя със смелата си и магнетична комбинация на дълбоки и силни цветове, вибриращи в прекрасно съзвучие.

Творбите на авторката са не просто пейзажи, те са своеобразен „портрет“ на част от улица, група дървета или отрязък от пространството и в тях се усеща емоцията, породена от конкретното място, провокирало желанието на художничката да запечата този миг върху платно. В живописта на Надя отсъства човешкото присъствие, но то е доловимо навсякъде – така умело са пресъздадени реални емоции, само чрез предмети от интериора, че в зрителят усещането за обитателите на дома е почти физическо.

Надя Станчева е търсещ творец, смело експериментира с формата, а цветовете в нейните композиции далеч не са обикновени – всеки тон е получен от наслагването на маски до достигане на желания нюанс, често пъти уникален и невъзможен за повторение. Затова и колоритът е отличителната черта на авторката – с относително близки композиции и елементи, чрез умелото боравене с необятното богатство на цветовата гама Надя Станчева успява да бъде убедителна с всяка творба и да грабне вниманието на зрителя. Плътност постига с полагане и редуване на цветни маски, които дават физическа осезаемост на формите и обектите, но пространствата остават свободни и дишащи. Понякога се завръща към свои любими сюжети отново и отново, но пресъздадени в различни настроения, светлина и колорит, те изглеждат коренно различни и ни пренасят „отвъд времето“. С характерната за творчеството й лекота, пейзажите на Надя Станчева внушават спокойствие и споделеност в съзерцание на притихнали моментни състояния, което неизменно води до размисъл, уединение и вътрешен баланс.

За настоящата експозиция са селектирани 22 живописни платна, обединени от общото им звучене, но същевременно всяка творба е достатъчно силна, за да изпълни пространството и сама. Чрез картините на Надя ще се разходим „Вечер“ в „Стария квартал“ потънал в „Спомени“ и „Тишина“, ще преминем през различни сезони – с „Лято“, „Есен“ и „Зелен пейзаж“, а прекрасните й творби ще накарат съзнанието на зрителя за малко да се откъсне от напрегнатото ежедневие и да премине „Отвъд времето“.

Заповядайте на откриването на изложбата - 01.10.2019, вторник, от 18:00 ч. в изложбения салон на Арт галерия Le Papillon за една своеобразна разходка „Отвъд времето“ с харизматичната художничка Надя Станчева!

 

◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Надя Станчева е родена през 1963 г. в Стара Загора. От 1996 г. се занимава с керамика. От 2003 с живопис, в жанровете пейзаж и натюрморт. Има над 10 самостоятелни изложби в София: галерия "Сердика", "Пагане", "Алгара", Европа","Тандра"- гр. Банкя. В Бургас - галерия "Бургас", в гр. Севлиево - галерия "Видима", в гр. Пловдив - галерия "Червеното пони"

Участвала е в Международни пленери в България и Черна гора.

Участия в групови изложби:

2009 г. - Национална изложба "По пътя на слънцето с приятели"
2010 г. - Национална изложба "Зимен салон" Шипка
2010 г. - "Биенале на малките форми" Плевен
2012 г. - Национална изложба "Приятели на морето"
2012 г. - Национална изложба "Пейзаж"
2014 г. - Национална изложба "Приятели на морето"- Номинация за живопис 2014 г.
2014 г. - Изложба в Български културен център - Будапеща
2014 г. - Национална изложба "Зимен салон" Шипка
2016 г. - Национална изложба "Зимен салон" Шипка
2016 г. - Международен симпозиум "Аtelier on der Donau" Пьохларн (Австрия)
2016 г. - Национална изложба "Приятели на морето" 

Самостоятелни изложби:

2007 – галерия „Пагане“, София
2009 – галерия „Пагане“, София
2010 – галерия „Пагане“, София
2012 – галерия „Бургас“, Бургас
2012 – галерия „Пагане“, София
2014 – галерия „Европа“, София
2014 – галелия „Тантра“, Банкя
2014 – галерия „Алгара“, София
2014 – галерия „Бургас“, Бургас
2014 – галерия „Пагане“, София
2015 – галерия „Бургас“, Бургас
2015 - галерия "Пентименто"София
2016 – галерия „Сердика“, София
2016 – галерия „Теа Алба“, София
2016 – галерия „Папийон“, Варна
2016 – галерия "Червеното пони"
2016 – галерия „Пагане“, София
2017 – галерия „Бургас“, Бургас
2018 – галерия „Пагане“, София
2018 – галерия "Червеното пони"
2018 – галелия „Тантра“, Банкя
2019 – галерия „Ателие R“, Бургас
2019 – галерия „Теа Алба“, София

 

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
26.09.2019 г. 18:26
Посетено:
1616
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30200-otvad-vremeto-izlozhba-zhivopis-na-nadya-stancheva