Изложби

Юбилейна изложба на Стоян Раканов (1934-2007) в ХГ „Проф. Веселин Стайков“ - гр. Пещера

85 години от рождението на художника

Юбилейна изложба на Стоян Раканов (1934-2007) в ХГ „Проф. Веселин Стайков“ - гр. Пещера

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 20 септември 2019 г. в Художествената галерия „Проф. Веселин Стайков“ в Пещера се откри юбилейна изложба живопис в памет на българския художник Стоян Раканов (1934-2007), посветена на 85 години от рождението му. Изложбата е организирана по покана на Община Пещера.

Стоян Раканов е роден през 1934 г. в Бургас. Умира в Пловдив през 2007 г. Завършва с отличие Художествената Академия „Николай Павлович“ в София при академик Дечко Узунов. Бил е творчески секретар и почетен член на Дружеството на пазарджишките художници, както и член на Дружеството на пловдивските художници. Дългогодишен преподавател, доцент и ръководител на катедра „Изобразително изкуство” в Пазарджишкия педагогически институт, днес част от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Един от основателите на Клуба на художниците „Петър Стайков“ в Пещера през 1969 г. Има над 15 самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия; Министерство на културата; ХГ „Станислав Доспевски”, Пазарджик; много градски галерии в страната, културни домове, посолства, фондации, мемориален комплекс „Освиенцим”, Полша; Дом на руската култура в София, както и на голям брой частни колекции в страната и чужбина - Япония, Великобритания, САЩ, Русия, Италия, Испания, Франция, ЮАР, Гърция, Израел, Холандия, Германия, Канада, и др. Носител е на множество награди, сред които орден „Кирил и Методий” I и III степен за принос в развитието на културата, изкуството и образованието, и награда на Министерство на Културата за картината „Посвещение”, участвала в Националната художествена изложба „Левски и времето” в Пазарджик през 2007 г.

Художникът твори в областта на композицията, пейзажа и портрета с исторически, социални, митологични и съвременни сюжети, търсeйки истината в изкуството, извън модните увлечения и мимолетното чувство за съвременност. Чрез историческата тематика в платната си творецът осмисля и философски обобщава събития от древността, като същевременно съпоставя и отразява ежедневно случващата се история около нас.

За своето изкуство казва: „Художникът е изследовател на нови светове, не винаги съвършени и привлекателни, или словесно обясними. Любувам се и рисувам онова, което виждам и чувствам, но и онова, което вече го няма или предстои да се появи. Творя по убеждение, извън модните увлечения, като летописец на региона и своето време“.

Академик Светлин Русев, негов състудент от Художествената академия, описва Стоян Раканов като „самобитен мислител и художник, поел възрожденската мисия на старите зографи да предава вечните послания за вярата, доброто, за пътя, историята и истината“, а така също „учител и летописец на своето време, създател на един невероятен свят, в който красивата живопис, изпълнена с вътрешна светлина, носи чистотата и простотата на духовен разказ за това, което е било, за това, което е и което ще бъде“.

Проследяваща период от над 40 години, юбилейната експозиция включва над 30 живописни платна, представящи творческото многообразие и еволюцията в пътя на художника.  

Изложбата ще продължи до 10 октомври 2019 г.

 

 

Автор: Организаторите
26.09.2019 г. 16:02
Посетено: 983
Етикети: живопис, годишнина, изложба, гр. Пещера, Стоян Раканов, Художествена галерия „Проф. Веселин Стайков“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30196-yubileyna-izlozhba-na-stoyan-rakanov-1934-2007-v-hg-prof-veselin-staykov-gr-peshtera