Изложби

„Между два свята“ - изложба текстил и живопис на Боряна Боко

26 септември - 16 октомври 2019, Галерия „Адора“ - София

„Между два свята“ - изложба текстил и живопис на Боряна Боко

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Адора“ и Боряна Боко
представят

„Между два свята“

изложба текстил и живопис

Откриване: 26 септември 2019 г., 18:00 ч.
Галерия „Адора“, ул. „Ами Буе“ 10 - София

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Коя е Боряна Боко? Тя е всичко друго, но не и нещо обичайно. Тя е човекът, който руши стени и канони. Луд фен на скраб парчетата плат. Същата тази, която реже новите си дрехи, ако й липсва точният цвят, нужен й за да го сложи на точното място. Боряна Боко е като Плюшкин - в дома й има купища кашони, олицетворение на самата нея. Тези ненужни за нас вещи тя превръща в шедьоври, радващи окото с оригинални творчески решения и богат колорит.

Боряна Боко е завършила СОУ „Христо Ботев“ в Дрен, с профил живопис и графика. Нейни преподаватели са големи творци като Елена Темелкова и Здравко Стойнев. Едва през изминалата година обаче, тя преоткрива себе си, превръщайки в едно цяло рисуването и шиенето (таланти, наследени от двамата й дядовци).

Боряна Боко има редица участия в общи изложби през последната година, включително участие в Американското посолство у нас. През май 2019 г. в Проджект Лаб е представена нейната първа самостоятелна изложба, озаглавена „Изложба на една майка“, която постига невероятен успех и е отразена от медии като БНР, Bulgaria On Air и пернишкия „Глашатай“. За по-малко от половин година художничката прави втора самостоятелна изложба, участва и като дарител в няколко кампании.

Творчеството на Боряна Боко е определяно като наивизъм и абстрактно изкуство. В нейните произведения (предимно абстракции и пейзажи) преобладават огнените багри, вдъхващи живот на картини, нерисувани с бои. Картини между два свята.

 

Автор:
Елена Генова
Публикация:
24.09.2019 г. 11:22
Посетено:
1049
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30177-mezhdu-dva-svyata-izlozhba-tekstil-i-zhivopis-na-boryana-boko