Изложби

„Морски сюжети” - изложба живопис, метал и скулптура на Венцислав Марков

19 септември – 9 октомври 2019, Арт Галерия "Ларго" - Варна

„Морски сюжети” - изложба живопис, метал и скулптура на Венцислав Марков

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Ларго"
представя

Венцислав Марков

„Морски сюжети”

Живопис, метал и скулптура

19 септември – 09 октомври 2019

Откриване – четвъртък, 19 септември 2019 г., 18:30 часа 

 

Има един любим момент в работата на галериста – това е моментът, когато подреди творбите за новата изложба по стените и постаментите в галерията, обхване с поглед цялата експозиция и с трепет открие, че художникът е надминал себе си. Тогава отвътре, от сърцето, напира радост, която се превръща във възторг, после в опиянение, и накрая галеристът е готов да пее, да подскача, да крещи „Браво! Браво!“ и най-вече му се иска да грабне всички творби и да ги запази само за себе си… Или поне при мен е така! Това се случи в галерия "Ларго" при подреждането на първата експозиция от есенния изложбен сезон "Морски сюжети" на варненския автор Венцислав Марков. Венци, един от десетте наградени с приза "Художник на десетилетието 2008-2018 на Галерия "Ларго", ще се представи с живопис, метал и скулптура. Темата на изложбата е повлияна от варненското крайбрежие и морето, на което скоро ще трябва да кажем "довиждане" с идването на есента. Във формата на скулптурни произведения ще ни поздравят чайки, развели криле в полет, и риби, небрежно носещи се във въздуха до тях. А в живописните творби ще забележим, че Венци умело е използвал неконвенционални материали като метал, с които да придаде релеф, дълбочина, различни форми и интересна връзка между платната и пластиките.

Варненецът е завършил с отличие специалност „Метал“ в Националната художествена академия и най-често се представя с метални и бронзови скулптури. Творби, емоционални и експресивни, понякога изваяни до най-финия детайл, друг път оформени като че ли със светкавична решителност, сурови и дръзки, но винаги майсторски изработени със страстта и душата на истински творец. За настоящата си самостоятелна изложба в галерия „Ларго“ Венцислав е подготвил скулптурни композиции от метал в по-големи размери, както и малки, кавалетни творби от бронз.

Но пълната изненада за публиката, не само за варненската, но и за феновете на галерията от цяла България, ще бъдат живописните творби на варненеца. В платната, изпълнени с масло, са вплетени по уникален начин образи и обекти, изработени от метал. Но не само творческото хрумване на автора е важно и интересно. По-интересното е как с метални слоеве и релефи Венци изобразява в картините си изключително меки, нежни и деликатни обекти – морските вълни и пяната по гребена им, облаците в небето, надвиснали над морския бряг, гларуса, размахал криле в полет или отраженията на платнохода, трепкащи по морската повърхност. 

За кавалетната бронзова пластика на Марков се знае много. Авторът на любимите на варненци и гостите на града „Влюбени делфинчета“ по Ларгото до Фестивалния комплекс присъства в много български домове с бронзови скулптури, изобразяващи Икар, Свети Георги, рибари, лодки, коне в бяг или бикове, подготвящи се за битка, златни рибки или пък по-абстрактни композиции. В настоящата експозиция Художникът на десетилетието на галерия "Ларго" ще покаже една много поетична скулптура, изобразяваща морски кончета и една платноходка от бронз, която като че ли е уловена в момент, когато се бори с бурното море. За почитателите на неговите пластики от метал, Венци е подготвил пет голямоформатни композиции, в част от които лесно ще разгадаем морските сюжети – чайка в полет, пано с устремно „летящи“ риби, както и творба, напомняща рибарска мрежа, уловена в момента на хвърлянето ѝ в морето.

За да не разкрием всички изненади, спираме до тук и ви каним да се срещнете на живо с Венцислав Марков на откриването на неговата изложба "Морски сюжети" на 19 септември от 18:30 часа в Арт Галерия "Ларго", Варна, ул. "Хан Крум" 8. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на ww.largogallery.com. Изложбата продължава до 09 октомври.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Венцислав Марков е роден на 24 септември 1984 г. във Варна. През 2003 г. завършва НУИ “Добри Христов” - Варна, а през 2010 г. с отличен защитава магистърската си степен в НХА - София, специалност “Метал”. Работи в областта на кавалетната живопис и малката пластика. Венцислав Марков има две изложби скулптура в галерия „Ларго” през 2010 и 2011 година, както и самостоятелна изложба в галерия "Минерва", София (2014).

Има участия в над 50 престижни общи изложби, по-важни от които: Национална изложба скулптура, СБХ, гр. София (2006), участие в ХХХ конгрес на медалната скулптура, Колорадо, САЩ (2007), изложба на секция Скулптура, ул. "Шипка" 6, София (2009), II и III Международен арт-форум „Без граници”, Балчик (2009).

Печелил е множество награди, сред които: първо място в Конкурса за уникат, Варна (2008), Награда Варна със Сдружение “Evolution” (2012), Награда за скулптура в Националното биенале „ТЕНЕЦ“ в град Монтана (2016). Венцислав Марков има 16 участия в международни уъркшопове, член е на артистичната мрежа „Скендерман”. От 2014 г. е член на СБХ. В периода 2015-2018 г. е Председател на Сдружение на художниците – Варна. Носител е на приза „Художник на десетилетието 2008-2018” на Арт Галерия "Ларго". Живее и работи във Варна.

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
18.09.2019 г. 17:14
Посетено:
921
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30163-morski-syuzheti-izlozhba-zhivopis-metal-i-skulptura-na-ventsislav-markov