Изложби

„Див живот“ - изложба на Симеон Стоилов

19 септември - 13 октомври 2019, Галерия Credo Bonum

„Див живот“ - изложба на Симеон Стоилов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Credo Bonum
представя

Див живот*

Изложба на Симеон Стоилов

Откриване: 19 септември, четвъртък, 18.30 ч.

Изложбата продължава до 13 октомври 2019

Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, София
Вход от ул. „Бенковски“
Работно време: всеки ден от 11:00 до 19:00 ч.

 

Галерия Credo Bonum започва новия сезон с изложбата „Див живот“ на художника Симеон Стоилов. Изложбата ще се открие на 19 септември, четвъртък, от 18:30 ч. и ще може да се види в галерията на ул. „Славянска“ до 13 октомври 2019 г.

През последните години Симеон Стоилов внимателно избира появата си в галерия. Изложбите му станаха тихи, а изказът им задълбочен и прецизен. До публиката често достигаха снимки в Инстаграм от далечни брегове, от бурни морета, от празни от хора, но пълни с живот пейзажи. Изложбата „Див живот“ е онази стъпка, която събира на едно място художника и неговата страст към природата и стихиите.

В създадените специално за галерия Credo Bonum живописни платна, той се вглежда в безкрайната красота на дивата природа. Не онази екзотична природа, която познаваме от телевизията, а най-обикновената, която тъпчем под краката си, покрай която минаваме без дори да я погледнем.    

За „Див живот“ художника Симеон Стоилов казва: „Събирал съм си кадри с телефона през цялата година от различни места без да имам яснота защо. Най-малкото съм планирал да ги показвам в изложба. Сега си давам сметка, че за мен това е особен вид бягство от всепоглъщащото съвремие, със своите пренатегнати до крайност претенции, зависимости и сложни еквилибристични поведения. А животът, див, вечен, си съществува само трябва да погледнеш зад гърба си или към земята, да погазиш из някое блато или да се разходиш из планината, да се взреш, да съзерцаваш, да преживееш...“

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Симеон Стоилов е роден през 1971 г. в Ямбол. През 1996 г. завършва специалност „Живопис“ в НХА. През 2018 защитава докторат. Автор е на десетки самостоятелни изложби и участия в групови проекти. Носител е на наградата на М-тел за съвременно изкуство, 2008 г. През последните години широка известност получават архитектурните му проекти, сред които е Палентологичния музей в Дорково.  

 

______

* Думата Живот тук е употребена едновременно като живот на природата и живот - като човешко поведение.

 

 

Автор: Галерия Credo Bonum
18.09.2019 г. 16:10
Посетено: 628
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30162-div-zhivot-izlozhba-na-simeon-stoilov