Изложби

Изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ с изненадващ финал в Националния военноисторически музей

Изложбата е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ с изненадващ финал в Националния военноисторически музей

 

◊ СЪБИТИЕТО

Националният военноисторически музей (НВИМ), в партньорство с Регионален исторически музей – Велико Търново и Българска национална филмотека, представя пътуващата изложба „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ и на софийската публика на 19 септември (четвъртък) от 17.00 ч. на ул. „Черковна“ 92 в София.

В навечерието на Деня на независимостта на България, новаторската изложба завършва своя успех с включването на още един експонатвъзпоменателен знак „За Независимостта на България 1908 г.“, учреден от 14-ото Обикновено народно събрание, замислен „за да ознаменува това велико събитие – прогласяването на България за независимо царство“ и връчван от цар Фердинанд І.

След гостуването в Пловдив, Велико Търново и Варна, пътуващата изложба продължава да разказва за независимите от времето и догмите – хора и истории от миналото, да предизвиква любопитството и да провокира въображението и в столицата. Публиката ще се запознае с вдъхновяващи личности и техните стремежи към независимост и с любопитни факти, оставили своя индивидуален отпечатък в българската и световна история.

С какви атрибути може да бъде преборен Дяволът? Как символът на смъртта – кукумявката, може да спаси човешки живот? Коя е предтечата на SMS-ите? Какво свързва първия военен полет в България и музикалната индустрия? Какво е общото между златната тоалетна в „Гугенхайм“ и българските музеи? Къде се пресичат съхраняването на историята, паметта, запазването на националната идентичност и независимостта като избор в човешки и обществен план, и могат ли те да съществуват независимо една от друга? Това са само част от въпросите, чиито отговори ще могат да бъдат открити сред най-изненадващите експонати, които са показвани досега.

Нестандартната изложба провокира всеки да преобърне представата си за музея и разкрива как той неочаквано може да се трансформира. Ако преди една история е илюстрирана с богатство от експонати, тази изложба показва по неподозиран начин как един-единствен експонат може да разкаже много любопитни истории. Гостите на изложбата ще изберат сами дали да следват догматичното разбиране за културното наследство или да погледнат на него като възможност за различна интерпретация на времето и събитията.

Изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. Тя се представя в градовете-финалисти в надпреварата за Европейска столица на културата – Велико Търново, Варна и София.

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
17.09.2019 г. 11:56
Посетено:
706
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30147-izlozhbata-muzeyat-neochakvan-otvoren-spodelen-s-iznenadvasht-final-v-natsionalniya-voennoistoricheski-muzey