Изложби

Откриване на индонезийска постоянна колекция в Национална галерия - Квадрат 500

Откриване на индонезийска постоянна колекция в Национална галерия - Квадрат 500


◊ СЪБИТИЕТО

Откриване на индонезийска постоянна колекция в Национална галерия - Квадрат 500

От 17 септември 2019 българската публика и гостите на град София ще имат възможността да се любуват на културни артефакти и творби на изкуството от Индонезия като част от постоянната експозиция на Националната галерия в Квадрат 500. 

Добрите приятелски отношения между Индонезия и Националната галерия в София могат да бъдат проследени още от 1960 г., когато президентът Сукарно посещава престижната институция. 60 години по-късно, отношенията са по-добри от всякога и след дългогодишно партньорство и по време на официална визита на министъра на външните работи на Република Индонезия – Н. Пр. г-жа Ретно Марсуди, Националната галерия вече разполага с артефакти от Индонезия - най-големия архипелаг на земята, район в Югоизточна Азия, известен със своето разнообразие.

Липсата на каквито и да е творби от Индонезия до момента в колекцията на Националната галерия вдъхновява Н. Пр. г-жа Сри Астари Расджид, посланик на Република Индонезия у нас, да направи дарение на предмети от бита и културата на далечната държава.

Текстил, бижута от злато и сребро от различни етноси и острови, съдове за церемонии и съхранение на храна, древен стол за обрязване и кукли от индонезийския традиционен театър на сенките, са само някои от ценните предмети, представящи  райони от о. Суматра (на запад) до индонезийска Папуа (на изток), които ще бъдат в постоянната експозиция на Националната галерия. Ръчно рисуваният текстил, наричан батик, е национална гордост на Индонезия и от 2009 г. обявен от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Благодарение на щедрото дарение на г-жа Рерие Лестаи Мурдиджат на два батика, разказващи истории и на традиционния текстил от колекцията на посланика, всички те заедно с много други забележителни предмети са експонирани в зала 20 на Квадрат 500.

Чрез тази необикновена изложба, която ще бъде открита от Боил Банов - министър на културата на Република България и от Н. Пр. г-жа Ретно Марсуди - министър на външните работи на Република Индонезия, Националната галерия и посолството на Индонезия не само предлагат един по-добър междукултурен диалог, като обогатяват националната колекция, но и поощряват откриването на нови пътища в сферата на туризма, търговията и инвестициите.

 

Официална програма за откриването на индонезийската експозиция в зала 20 на Квадрат 500 на 16 септември 2019:

. 14.20 – Посрещане на министъра на културата на Република България и министъра на външните работи на Република Индонезия.
. 14.25 – Откриване.
. 14.30 – Реч на министъра на външните работи на Република Индонезия, Н. Пр. г-жа Ретно Марсуди.
. 14.35 – Реч на министъра на културата на Република България, Н.Пр. г-н Боил Банов.
. 14.40 – Обиколка на изложбата.
. 14.45 – Обща снимка.
. 14.50 – Край на програмата.

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
14.09.2019 г. 18:01
Етикети:
изложбаКвадрат 500Национална Галерия
индонезийска постоянна колекция
Посетено:
1160
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30144-otkrivane-na-indoneziyska-postoyanna-kolektsiya-v-natsionalna-galeriya-kvadrat-500