Изложби

"Стъклени рисунки" - изложба на Дарина Цурева

17 септември - 4 октомври 2019, Галерия "Стубел"

"Стъклени рисунки" - изложба на Дарина Цурева

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Стубел"

 представя

„Стъклени рисунки“

Изложба на Дарина Цурева

17 септември – 4 октомври 2019

Куратор на изложбата - Филип Зидаров

Откриване: 17 септември 2019, 18.30 ч., ул. „Коста Лулчев“ 2 В, София

 

"Обичам да рисувам. По всякакъв начин. Винаги са ме привличали знаци, символи, артефакти, абсурдът… Вълнуващо за мен в една картина е онова, което стои зад очевидното. В работите си постепенно се освободих от цвета, стигнах до трайни предпочитания към просто, лаконично и сдържано изображение. Исках да създам мелодии с два клавиша.

С гравюра на стъкло се занимавам отскоро. Стъклото е божествен материал. Веднъж видях как лъч светлина премина през стъклена пластика, също като Бунюеловият лъч по ръба на чашата. Беше вълшебно, но аз не можех да направя нищо стъклено, освен пак да рисувам. Този път с инструмент. Възможността да се насложат две рисунки една върху друга ме забавлява. Първо основа – силует, после рисунка – гравюра. Въпреки че по-важен за мен е въпросът “какво” от въпросa “как” (е нарисувано).

Гравирането на стъкло е моето сегашно приключение, което споделям с вас."

Дарина Цурева


Дарина Цурева е родена през 1959 година в Панагюрище. През 1978 завършва Национална художествена гимназия „Илия Петров“, а през 1985 живопис в класа на проф. Иван Кирков, НХА.

В периода 1985-2010 г. участва в повечето общи художествени изложби в България, както и в колективни изложби в Австрия, Германия, Франция, Белгия, Хърватия.
Има над 20 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Барселона.

През 2008 г. е номинирана за наградата на МТел за съвременно българско изкуство, а в периода 2010-2018 неколкократно за наградата на Allianz България. Носител е на наградата „Дечко Узунов“ на СБХ (1995), награда от конкурс по програмата на ПРООН на ООН и др.

Творби на Дарина Цурева се намират в НХГ, СГХГ, ГХГ на Бургас, Балчик, Перник и Каварна, както и в множество частни колекции в България, Гърция, Германия, САЩ, Франция и Испания.

В периода 1996-2001 преподава рисуване и живопис в НУИИ „Илия Петров“, а от 2002 е преподавател в НГПИ „Св. Лука“.

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
13.09.2019 г. 09:57
Етикети:
Посетено:
860
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30141-stakleni-risunki-izlozhba-na-darina-tsureva