Изложби

Изложба "Думи, образи, места. 140 години от обявяването на София за столица"

13 септември 2019 – 16 февруари 2020, Софийска градска художествена галерия

Изложба "Думи, образи, места. 140 години от обявяването на София за столица"

Никола Петров (1881–1916). Народният театър, 1912; маслени бои върху върху платно, СГХГ

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Софийска градска художествена галерия
представя

Думи, образи, места.

140 години от обявяването на София за столица

13 септември 2019 – 16 февруари 2020

Откриване: 12 септември, четвъртък, 18 часа

Сердика, Средец, София… за времето на своето съществуване градът има различни имена и минава през различни периоди в развитието си. За 140 години - откакто София е обявена за столица - градът се превръща от малко населено място с улици „до колене в кал“ в значим и динамичен град със свое лице, дух и култура.

Изложбата проследява живота и развитието на столицата, отразени в творбите на поколения български художници. Своеобразната разходка из знакови места и събития в София минава през платната на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Кирил Прашков, Самуил Стоянов и др.

Чрез образите на емблематични сгради и места върху картини и картички, чрез описания, оценки и размишления на пътешественици и интелектуалци, разказваме истории. Отминалото, вълнуващо време след Освобождението, културният разцвет между двете световни войни, историческите събития около 1944 година, противоречивото социалистическо минало и вълненията на съвременните автори са само част от темите в изложбата.

В експозицията участват произведения от РИМ - София, Национална галерия, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен. Специално са подготвени и десет тактилни 3D картини за хората  с увредено зрение, в партньорство с Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките и Столична община.

Артистичната визия на залите е подкрепена с фотографии и стари картички от колекцията на Христо Алексиев, „Изгубената България“ и BulFoto.

Изложбата е съпътствана от албум, посветен на столицата, ще бъдат прожектирани документални филми за София; ще се организират представяния на книги, лекции и дискусии за историята и развитието на града през годините; предвидени са и още много други музикални и културни събития.

Проектът е осъществен от екипа на СГХГ, графичен и пространствен дизайн Венелин Шурелов.

Изложбата се осъществява с партньорството на: Министерство на културата, Столична община, Аурубис, Уника, БТА, БНТ, БНР.

 

 

Автор:
СГХГ
Публикация:
10.09.2019 г. 17:18
Етикети:
образиДумиизложбаСГХГСофийска градска художествена галерия
места. 140 години от обявяването на София за столица
Посетено:
1181
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30126-izlozhba-dumi-obrazi-mesta-140-godini-ot-obyavyavaneto-na-sofiya-za-stolitsa