Изложби

"Палати от колиби" - изложба на Mиряна Тодорова

10 септември - 12 октомври 2019, Галерия "Структура"

"Палати от колиби" - изложба на Mиряна Тодорова

Mиряна Тодорова. Изглед от ателието © снимка: Станислава Георгиева

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Структура"

представя 

Миряна Тодорова

Палати от колиби

10 септември - 12 октомври 2019

Откриване: 10 септември 2019, вторник, 19:00 - 21:00 часа
Галерия "Структура", ул. "Кузман Шапкарев" 9, София

 

Това е първата самостоятелна изложба в България на живеещата в Ню Йорк художничка Миряна Тодорова. Тя е позната на българската публика с някои от своите пърформанси и инсталации, показвани в различни общи изложби, както и като носителка на Наградата Гауденц Б. Руф за млад автор през 2011 г.

Живописта винаги е съпътствала творческото ѝ развитие. Както в пърформансите и инсталациите, така и тук Миряна Тодорова не просто експериментира с цветове, линии и форми, а дава израз на личните си преживявания, които в голяма степен отразяват променения свят, в който живеем.

Изложбата в галерия "Структура" представя работи, създадени в периода 2016-2019 г. Изработени са с акрилни и маслени бои върху платно, лен и хартия.

Произведенията се разделят в два основни цикъла. “Чуждо тяло” се занимава с проблема за намирането на личен комфорт в една постоянно променяща се среда. Дългогодишен живот в емиграция, живот в постоянно местене през континенти, държави, градове и квартали, прекосяване на различни културни, социални и икономически територии – всичко това създава усещане за несигурност и липса на хармония между тялото и мястото. Собственото тяло започва да се усеща като чуждо. Пейзажите наоколо (природни, градски, психологически) също динамично се променят и чувството за вечно разминаване се превръща във фон на живеенето. Несигурните, нервни и трептящи линии като че ли се опитват да намерят онази граница, онази контактна точка, в които тяло и реалност ще се засекат.

Втората серия е свързана с интереса на Тодорова към архитектурата, към конструкциите за живеене и структурата на нещата. Решетките от линии, дълбочината на пространството и по-строгата геометрия предизвикват асоциации с материалния свят, който ни заобикаля. Заставени да живеем в него, ние често изпитваме неудобството от недостатъчно бързо развиващата се архитектура, от непригодността ѝ към начина на живот, който става все по-гъвкав и мобилен. Названието “Палати от колиби” визира именно тази мечта за създаване на уютен, добре устроен дом (физически и духовен), която постоянно се сблъсква с неустойчивите параметри на всекидневието.

 

Миряна Тодорова (р. 1984 в София, живее и работи в Ню Йорк) завършва бакалавърска и магистърска степен, специалност “Изящни изкуства” в Училището за визуални изкуства, Ню Йорк. Нейните проекти комбинират живопис, пърформанс, видео, движеща се архитектура и публични интервенции.

Участвала е в множество изложби в Европа и САЩ, между които: “Перформативно” в галерия Baahng, Ню Йорк, “Чужди Тела” в Арт Център Mana Contemporary, Ню Джърси, “Движещи се обекти” в галерия frosch&portmann, Ню Йорк, “Да бъдеш” в Центъра за изкуство и архитектура Storefront, Ню Йорк, “Стъпка на прекъсване”, галерия Radiator, Куинс, “Движение на цялото”, галерия Inda, Будапеща, “Дисидентски желания“ в Института за съвременно изкуство District, Берлин, “Пулс” в Арт Център The Invisible Dog, Бруклин, “Aван-гайд за NYC: Да преоткриеш изгубеното” в галерия Apexart, Ню Йорк и “Bременен Ню Йорк” в Центъра за фотография и видео, Ню Йорк. Творбите ѝ са в колекциите на Deutsche Bank 60 Wall St, Нюйоркската Фондация за Изкуство NYFA и Семейната Фондация на “Айлийн С. Камински” ESKFF и участват в публикации в Artforum, TimeOut NY, Blouin Artinfo и Le Monde Diplomatique.

Миряна Тодорова е носител на Наградата за съвременно изкуство “Гауденц Б. Руф” в категорията за млад автор (2011) и е стипендиант в Училище за живопис и скулптура Skowhegan, Мейн (2012), ZK/U - Център за изкуство и урбанизъм, Берлин (2013) и Резидентна програма за визуални изкуства BRIC, Бруклин (2014).

 

Автор:
Галерия "Структура"
Публикация:
07.09.2019 г. 13:07
Посетено:
1428
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30110-palati-ot-kolibi-izlozhba-na-miryana-todorova