Изложби

„Преодоляване на гравитацията“ - благотворителна изложба на Петър Георгиев – Рей

3-15 септември 2019, Национален етнографски музей

„Преодоляване на гравитацията“ - благотворителна изложба на Петър Георгиев – Рей

 

◊ ПОКАНА

На 03.09.2019 г. от 18.30 ч, в залите на Националния етнографски музей, художникът Петър Георгиев – Рей (Peter G. Ray) открива благотворителната изложба „Преодоляване на гравитацията“. С това събитие той продължава и разширява инициативата си чрез изкуство да подкрепя българските културни и образователни институции.

Живеещ в Канада, но съхраняващ грижливо в дома си повече от четвърт век българска народна носия, авторът е вдъхновен от цветовете, мотивите и символиката на нейната везба. „Нашият фолклор, със своите цветни багри, определено има въздействие върху моето развитие като артист и с тази изложба искам да изразя своя респект и благодарност към него“ - споделя Петър Георгиев - Рей.

Всички приходи от продажбата на своите картини, творецът ще дари на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей в подкрепа на проектите на института, свързани с издирване, събиране, съхраняване и представяне на материално и нематериално културното наследство.

На 04.09.2019 г. от 18.00 ч., отново в залите на Националния етнографски музей, Петър Георгиев – Рей ще проведе и среща-беседа за съвременното изкуство с млади творци и почитатели. Всички желаещи да се включат в събитието могат да заявят участие на е-мейл: pr@iefem.bas.bg

Изложбата може да бъде посетена до 15.09.2019 г.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Петър Георгиев – Рей e артист, художник и писател. През 1987 г. завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”, а от 1991 г. живее и работи в Канада. През 1995 е номиниран за поет на годината от International Society of Рoets в САЩ. Автор е на романа “Мислителят или Насаме с един живял”. През 2000 година започва да рисува и зад гърба си има над 30 самостоятелни и групови изложби в Канада, САЩ и Франция. През 2018 г. е инициатор и един от авторите в благотворителната изложба в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.  

За повече информация: http://www.rayart.ca/

 

Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
02.09.2019 г. 15:29
Етикети:
благотворителна изложбаНационален етнографски музей
„Преодоляване на гравитацията“
Петър Георгиев – Рей
Посетено:
1441
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30103-preodolyavane-na-gravitatsiyata-blagotvoritelna-izlozhba-na-petar-georgiev-rey