Изложби

Арт галерия "Папийон" представя Ясен Гюзелев с изложба илюстрации

Жул Верн и А. С. Пушкин през погледа на Ясен Гюзелев

Арт галерия "Папийон" представя Ясен Гюзелев с изложба илюстрации

 

◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия Le Papillon

представя

Жул Верн и А. С. Пушкин през погледа на Ясен Гюзелев

Jules Verne and A. S. Pushkin through the eyes of Iassen Ghiuselev

изложба илюстрации

от 5 септември до 30 септември  2019 г.

Очевидно истината за света, за смисъла се носи от всеки от нас. И взирането навътре в себе си, най-вероятно, е по-поучително от наблюдението на цялата Вселена. Ние сме толкова малки, но в нас се събира логиката и смисъла на всичко, на всички закони на природата, които действат в самите нас. Когато успеем да разберем самите себе си, значи сме разбрали и света.“ - Ясен Гюзелев

Арт галерия Le Papillon с огромно удоволствие и чест ви кани с рисунките на Ясен Гюзелев на едно фантастично, изпълнено с приключения „Пътешествие до центъра на Земята“, допълнено от мистичното преживяване на брилянтната повест на А. С. Пушкин „Дама Пика“.

От 5 до 30 септември 2019 г. галерията ще е уютният дом на повече от 40 оригинални репродукции на най-новия прочит на автори от световната класика, които Ясен Гюзелев ни превежда в картини, а те не само илюстрират, а разказват, подсказват, а и доразказват големите произведения.

С любопитство надникнахме в необикновения „огледален свят“ на Алиса и с интерес проследихме „Приключенията на Пинокио“, както и преживяванията на героите на Оскар Уайлд в илюстрациите от предходната самостоятелна изложба на Ясен Гюзелев в пространството на арт галерия "Папийон". Динамичната рисунка, особените ракурси, специфичните за автора перспективи и изпълнените с емоции творби, ни въвличат в новите истории, разказани от фината четка на един от най-изтъкнатите съвременни майстори в жанра, признат по света, издаван и излаган в страни с дълголетни традиции в това изкуство.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

В настоящата изложба за първи път пред публика ще бъде показан резултатът от процеса на цялостното илюстриране на книгата „Пътешествие до центъра на Земята“, която е поръчка за испанско издателство. За първи път се представят като оригинални репродукции, в техниката „жикле“ (най-високия дигитален печат, комбинация от дигитален печат и ръчно поставени щрихи от художника) на илюстрациите от „Дама Пика“, чието издание бе представено тази година.  

Ясен Гюзелев е ерудиран художник и великолепен съавтор на всички произведения, които илюстрира, не само защото вниква в дълбочина на произведението, но и придава усещания и представи, неописани в книгите, но създаващи реално възприятие за епохата, ситуацията и емоционалното състояние на персонажите. Той не просто рисува собствената си идея за героите и случките в книгите, но и внимателно изследва всеки детайл - времето, през която се развива действието; градът, с характерната му архитектура за този период; навиците, обичаите, нравите, с което успява да пресъздаде завършеност, усещане за достоверност и истинност, така че зрителите да попаднат в един съвсем „истински“ свят. Едновременно с това насищане с детайли и информация, умело оставя нещо недоизказано, провокиращо въображението на всеки да вложи личното си отношение според собствения светоглед.  Илюстрациите на Ясен Гюзелев се наблюдават с широко отворени очи, а магията от приказните сюжети прелива от тях. Творби, създадени от една изключително професионална ръка, изградени от невероятни графични щрихи с креативна дълбочина и дълбока чувствителност. Прочут с прецизната си точкова техника, благодарение на която творбите му изглеждат като смалени копия на значително по-големи оригинали, а в действителност, любопитни и под увеличително стъкло, виртуозно положени тънки слоеве цвят с финият му инструментариум.

Ясен подхожда към всяка история по различен начин, от различен ракурс и поглед. Творбите му са модерни в своята идея за дизайн, гледни точки, контраста между светлина и тъмнина, но и класически - вдъхновени от  италианския и нидерландския Ренесанс, от добрите реалистични и модернистични школи от XIX век до Сецесиона. И ако в „Пътешествие до центъра на Земята“ художникът ни въвлича с документална и научна прецизност във фантастичната теория на Жул Верн, то от рисунките по „Дама пика“ чувстваме тревожността на героите и физически усещаме тайната, която мистично прозира в детайлите и лицата на персонажите.

„Пътешествие до центъра на Земята“ излиза през 1864-та, филмирана е 7 пъти и както се оказва – пророческа. И ако до вчера спокойно можехме да сложим книгата в графата „увлекателна фантастика“, днес науката потвърждава с доказателства, че гениалният фантаст май наистина е бил прав. Три независими научни проучвания потвърждават това – под земната кора има по-високи планини от Хималаите и огромен океан.

Легендата за Дама Пика вдъхновява А. С. Пушкин за творба, която на свой ред инспирира композитори и художници. А визуалният превод на Ясен Гюзелев на повестта я развива и допълва повече от колкото читателят/зрителят очаква. Ясен разкрива житейската, хазартна драма и измамно усещане, заложена във всеки от нас, че може да победи и надхитри съдбата, подчертавайки го в зеленикавите оттенъци на рисунките, в тревожността, пропита в линиите на лицата и дрехите. С находчивия елемент от картите във всички илюстрации създава усещането, че хем сме вътре в някакъв измислен свят, хем сме в реалния и не знаем кой всъщност влиза в другия - дали реалният във фантастичния или обратно. Това е общото впечатление от всички творби на майстора на илюстрацията - Ясен Гюзелев.

В артистичните среди Ясен Гюзелев е силно разпознаваем с брилянтна и прецизна техника, нежен колорит, фина и точна рисунка, създадена от върхът на четката, перото или молива. Уменията му са оценени и търсени от издателите и читателите в много страни по света, като творчеството му е следено от редица колекционери в и извън границите на България. Книгите, илюстрирани от него се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Високото му признание се допълва и от спечелването му на редица награди, като: „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Пчелната царица“; за илюстратор на годината - ’94 illustrators of the year award, Болоня (1994); наградата на Buchkunst foundation, Германия (1997); „Luchs“, награда от Радио Бремен и  „Die Zeit“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2000); диплома от „Златният молив на Белград“ (2001); награда за книга на Независимите издатели, САЩ (2002); награди на Американския институт за графични изкуства (2002, 2003, 2004); „Luchs“, награда от Радио Бремен и „Die Zeit“ за „Дон Кихот“; Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк (2004); наградата на издателство „Хр. Г. Данов“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2010). Но най-голямото признание, според Ясен Гюзелев, са хората, които идват в изложбените зали и споделят вълнението си и благодарността за това, което е художникът е направил.

В списъка на книгите, които е илюстрирал, са заглавия като „Алиса в страната на чудесата” и „Алиса в огледалния свят” от Луис Карол, „Пинокио” на Карло Колоди, “Дама пика’ от А. С. Пушкин, „Дон Кихот” на Сервантес, „Оливер Туист” на Чарлз Дикенс; приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин; митологичните истории за „Артур и Ескалибур” или „Орфей и Евридика”, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело; Карти Таро и др. Най-важните издатели в кариерата му са: „J. F. Schreiber”, “Esslingen”; “Grimm Press”, “Taipej”; “Aufbau-Verlag”, Berlin; “Simply read books”, Vancouver; “Walker books”, London. Място – галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”.

Сюрреалистични типажи и ситуации директно навлизат в „потока на съзнанието” на читателя през текста. Илюстраторът често търси различни пластове, които допълнително да допълват образа на героите. Доброто и злото, моралът и границата рядко са еднозначни, защото персонажите сами се лутат в избора си. Епохата, миналото е основен елемент в разработката на всяка една илюстрация, а сътворената илюзия, превръща вълшебния свят на приказката в реален.

Колекцията от 45 оригинални лимитирани дигитални репродукции на включените в двете книги илюстрации на Ясен Гюзелев ще бъде изложена и свободни за продажба от 05 до 30 септември 2019 г. в залата на ул. "Драгоман" 12, гр. Варна.

Заповядайте на вернисаж - 05.09.2019, четвъртък,  от 17:00 ч. до 20.00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon за едно вълнуващо пътешествие до Центъра на света и обратно, за една игра със съдбата, водени от талантливата ръка на Ясен Гюзелев, по време на което можете да се запознаете лично с маестрото!

 

◊ ОЩЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Ясен Гюзелев. Роден е на 24 юли 1964 гoдина в град София. Негов баща е известният български оперен певец Никола Гюзелев, а брат на Ясен е художникът Чавдар Гюзелев. Ясен Гюзелев завършва Националната художествена академия и след това заминава да работи в Италия. Илюстрира серия книги, сред които „Алиса в Страната на чудесата“ и „Алиса в Огледалния свят“ от Луис Карол, „Пинокио“ на Карло Колоди, „Дон Кихот“ на Сервантес, „Оливър Туист“ на Чарлз Дикенс, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело и много други. Гюзелев е обявен за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 година. С илюстрациите си в „Алиса в страната на чудесата“ добива световна известност сред илюстраторите. Печели наградата „Константин Константинов“ за илюстратор през 2011 година. Гюзелев също така илюстрира луксозно издание на „Баскервилското куче“ и още много книги.

Образование:

1985-1990 – Художествена Академия, София
1978-1983 – Художествена гимназия, София

Творчество:

. 2010-2013 – работи за издателство VICENS VIVES, Барселона, Испания
. 2002-2010 – сътрудничество с издателство SIMPLY RED BOOKS, Ванкувър, Канада и WALKER BOOKS, Лондон, Англия
. 1993-2002 – илюстрации за J. F. SHREIBER, Еслинген, Германия; ROWOHOLT, Хамбург, Германия; AUFBAU - VERLAG, Берлин, Германия; GRIMM PRESS,Тайпей, Тайван
. 1990-1993 илюстрации, корици за книги, Таро карти и графичен дизайн за различни издатели и списания в Милано, Торино и Флоренция в Италия
. 1985-1990 илюстрации и графичен дизайн за някои от основните издателства в София и за CONDE NAST – VANITY и VOGUE, Милано, Италия

Изложби:

. 2010 – Чавдар и Ясен Гюзелеви, БКИ, Прага, Чехия
. 2015 – Jesuitenkolleg, Минделхайм, Германия
. 2000 – Илюстратори от Източна Европа от 1980-2000, Болцано, Италия
. 1996 – The „De Marco European Art Foundation“, Единбург, Шотландия
. Bologna Fair Exhibition, Болоня, Италия – ’94, ’97, ’99, ’02, ’04, ‘05
. Bratislava Biennial of Illustration, Братислава, Словакия – ’95, ’97, ‘99
. Barcelona International Award of Illustrations – Барселона, Италия, ’94, ‘96

Самостоятелни изложби:

. 2018 – Руска Държавна детска библиотека - Москва, Русия
. 2018 – Български културен институт - Москва, Русия
. 2018 - Галерия Арте, София, България
. 2017 - Галерия Папийон, Варна, България
. 2016 - Градска художествена галерия Пловдив
. 2015 – Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия Варна
. 2013 – Галерия Арте, София, България
. 2012 – Есенни изложби, Пловдив, България
. 2012 – БКИ, Париж, Франция
. 2012 – Къща Витгенщайн, Виена, Австрия
. 2011 – БКИ, Братислава, Словакия
. 2011 – Галерия „Сезони“, София
. 2010 – Национална Художествена Галерия, София, България
. 2008 – Cibank Art Gallery, София, България
. 2005 – Storypolis Art Gallery, Лос Анджелис, САЩ
. 2003 – Jakshich house gallery, Белград, Югославия
. 1994 – Buecherhaus, Рюселхайм, Германия

Награди:

. 2010 – „Хр. Г. Данов“ – най-добре илюстрирана книга за 2010 г. за "Алиса в страната на чудесата"
. 2004 – Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк, САЩ
. 2003 – Luchs, награда от Радио Бремен и Die Zeit - за „Дон Кихот“
. 2002 – 2004 American Institute of Graphic Art, САЩ
. 2002 – Independent Publisher Book Award, САЩ
. 2001 - Honorary Diploma from Golden Pen of Belgrade, Югославия
. 2000 – Luchs, награда от радио Бремен и Die Zeit – за „Алиса в страната на чудесата“
. 1994 – Illustrator of the year award, Болоня, Италия
. 1994 – Luchs, награда от Радио Бремен и Die Zeit – за „Царицата на пчелите“

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
04.09.2019 г. 14:10
Посетено:
1849
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30101-art-galeriya-papiyon-predstavya-yasen-gyuzelev-s-izlozhba-ilyustratsii