Изложби

Документална изложба „Борба и страдание. Поляците по време на Втората световна война“

Изложбата на Музея на Втората световна война в Гданск гостува в Националния военноисторически музей

◊ СЪБИТИЕТО

На 29 август (четвъртък) от 18.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София ще бъде открита документалната изложба „Борба и страдание. Поляците по време на Втората световна война“. Тя е подготвена от Музея на Втората световна война в Гданск, Полша.

Изложбата е посветена на 80-годишнината от избухването на световния конфликт, започнал с германското нахлуване в Полша на 1 септември 1939 г. при Вестерплате, където е изграден мемориал – част от Музея на Втората световна война.  В документи и снимки изложбата проследява разказа за преживяното от поляците, попаднали в желязната хватка на две мощни военни сили – Германия и СССР, и  представя свидетелства за борбата с тоталитарните режими, за заслугите на войниците и цивилното население в отстояването на независимостта и победата на Съюзническите сили.

Изложбата „Борба и страдание. Поляците по време на Втората световна война“ се организира в сътрудничество между Посолството на Република Полша, Музея на Втората световна война в Гданск, Полския културен институт и Националния военноисторически музей. Тя е част от събитията, с които НВИМ отбелязва 80-годишнината от началото на военния конфликт и може да бъде разгледана до 20 септември.

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
28.08.2019 г. 17:45
Посетено:
1476
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30088-dokumentalna-izlozhba-borba-i-stradanie-polyatsite-po-vreme-na-vtorata-svetovna-voyna