Изложби

Плакати за Арт фестивали

Изложба на Международното триенале на сценичния плакат в рамките на Празници на изкуствата "Аполония" 2019

◊ ИЗЛОЖБАТА

57 плаката, дело на художници от Бразилия, България, Великобритания, Германия, Гърция,  Дания, Иран, Ирак, Йордания, Канада, Китай, Мексико, Полша, Португалия, Русия, Северна Македония, Словакия, Словения, Сърбия, Финландия, Франция, Чехия, Япония ни показват част от огромното изобилие от фестивали по света: за театрални и сценични форми, за документално, игрално и анимационно кино; фестивали за  класическа и съвременна музика: джаз, рок, рап, опера, хорово пеене; фестивали за дизайн, архитектура, литература, съвременни и традиционни визуални изкуства, цирк, фолклор, танц, вино, включително и такъв на предпремиерите, каквато е и настоящата изложба.

Подредена върху оградата на Художествената галерия в Стария град, изложбата Плакати за Арт фестивали връща плаката на неговото естествено място и най-престижна галерия – улицата.

Селекцията е създадена специално за "Аполония" и представя избрани плакати от най-голямата сбирка на плакати у нас, както и експонати от колекцията на бъдещото IX Триенале, чиито над 500 плаката от 26 държави ще бъдат експонирани във фоайетата на НДК от 5 до 27 ноември 2019. В колекцията са включени и плакати на тримата членове на международното жури, което ще определи наградите на 9-тото триенале: прочутите професори Лекс Древински (Германия) и Радован Йенко (Словения), и Агнешка Жемичевска (Полша), плакатистка, кураторка и блогърка с голямо влияние върху актуалните процеси на рекламния и графичен дизайн. 

Публиката на "Аполония" първа се среща с избрани плакати, посветени на различни арт фестивали от световната културна сцена, за да се убеди, че те не само ги регистрират и рекламират, а създават неповторима визуална среда, изпълнена с провокации и очаквания.

Изложбата Плакати за Арт фестивали не само повдига завесата към предстоящото девето издание на триеналето, но и поставя въпроса за това умеем ли адекватно да рекламираме културните събития? Нуждаят ли се тези събития от плакати - истински, талантливи, провокативни, стилни, със силни послания и със сериозни естетически качества - достойнства, които да ги отличат от обичайната агресивна комерсиална рекламна среда.

Изложбата е първата от поредица пътуващи плакатни намеси на открито в цялата страна, обединени в кампанията „Плакатът – уличното дете на изкуствата“ (цитат от текст на Стефан Цанев, посветен на триеналето), осъществявана с подкрепата на програма „Публики“ НФ „Култура“.

 

 

Автор:
Албена Спасова
Публикация:
28.08.2019 г. 12:00
Посетено:
1359
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30086-plakati-za-art-festivali