Изложби

Изложба на Кирил Иванов, Моника Роменска и Соня Станкова в Художествена галерия Русе

Трима пловдивски творци гостуват в Русе

Изложба на Кирил Иванов, Моника Роменска и Соня Станкова в Художествена галерия Русе

 

◊ СЪБИТИЕТО

Художествена галерия Русе
представя

изложба на пловдивските художници Кирил Иванов - живопис, Моника Роменска - графика и Соня Станкова - фотография

Откриване: 20 август, 18:00 ч.

Кирил Иванов е възпитаник на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с преподавател Румен Жеков. Любими негови пейзажи, които рисува, са тези от родопското село Ситово. Носител е на наградата на Фондация "Атанас Кръстев – Начо Културата".

Моника  Роменска е един от основателите на авангардната група от 90-те „Ръб“. Използвайки непознати преди изразни средства, художници от тази група въвеждаха изкуството на инсталацията, хепънинга, пърформанса, видеоарта в българската художествена практика. Тя е специализирала в Лайпциг, куратор е на редица изложби: от „15х5“ на Дружеството на пловдивските художници, до Националните есенни изложби. Автор е на десетки самостоятелни изложби и участия в представителни за българското изкуство общи изложби в чужбина, участвала е в множество пленери. Отличавана  е с поредица от престижни награди: на Дружеството на пловдивските художници, на Съюза на българските художници - Cite des Arts в Париж, Награда „Пловдив“ за изобразително изкуство за изложбата си „Макондо“ в Галерия „Дяков“. 

Соня Станкова е завършила Техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик", Педагогика на изобразителните изкуства, ПУ „Паисий Хилендаски" - Пловдив, Магистър - фотограф - АМТИИ - Пловдив. От 1982 година работи като студиен фотограф, фоторепортер, а след 1990 година е фотограф на свободна практика. Работи за различни периодични издания, рекламни кампании и продукти на фирми. В момента е хоноруван преподавател по фотография в АМТИИ - Пловдив. Член е на Съюза на българските художници от 2016 година.

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
19.08.2019 г. 16:50
Посетено:
1155
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30074-izlozhba-na-kiril-ivanov-monika-romenska-i-sonya-stankova-v-hudozhestvena-galeriya-ruse