Изложби

20. Международно биенале на графиката - Варна 2019

Голямата награда на град Варна получава Патипон Супанпонг, Тайланд

20. Международно биенале на графиката - Варна 2019

 

◊ 20. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА - ВАРНА 2019

Създадено преди 40 години, днес Международното биенале на графиката във Варна заслужено се нарежда сред авторитетните и влиятелни събития  в света. Негова основна цел е периодично да представя актуалните тенденции и съвременните достижения в графичното изкуство през фокуса на класическите способи за печат.

Биеналето на графиката във Варна е първото не само в България, но и едно от най-старите в Европа. Идеята за форума се ражда през 1979 г. във Варна. Същата година се провежда първото издание като Национална изложба. От 1981 г. става Международно биенале на графиката. През годините сред участниците и носителите на наградите на форума са световни имена като Дадо, Албин Бруновски, Виктор Вазарели, Винцент Хложник, Акира Куросаки, Конито Нагаока, Владимир Величкович, Владимир Гаджович, Марк Фризинг. През 2001 г. Международното биенале на графиката (МБГ) е включено в културните маршрути на Европа и оттогава е под егидата на ЮНЕСКО. Негови организатори по статут са Община Варна, Министерство на културата на Република България и Съюзът на българските художници. Пряк изпълнител е Галерия за графично изкуство - Варна. МБГ се провежда под патронажа на кмета на град Варна. Най-значима е подкрепата за биеналето от Община Варна, която изцяло осигурява неговото финансиране. Фигурата, която е знакова за събитието и е в основата на неговото създаване е големият художник Стоимен Стоилов.

Тазгодишното юбилейно двадесето издание се откри на 13 август 2019 г. в салоните на Градска художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна, където ще остане до края на септември.

Високият международен авторитет на биеналето се доказва и от традиционно големия брой участници от цял свят. От постъпилите над 708 графични творби на български и чуждестранни автори, след селекция за участие бяха допуснати 446 графики на 327 автори от 57 държави, сред които се открояват колекциите на Тайланд, Полша, Италия, Русия, САЩ, Турция, Сърбия, Аржентина, Япония, Китай, Индонезия, Пуерто Рико, Непал.

Селекцията е дело на жури, председателствано от Ирина Мутафчиева, историк на изкуството и  дългогодишен директор на Галерия за чуждестранно изкуство – София, и членове: доц. д-р Деница Янева – преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, доц. Йохан Йотов – ръководител катедра Графика в НХА – София, Албена Спасова – преподавател в НХА и организатор на международни изложби, Венцеслав Антонов – директор на МБГ - Варна.

Непосредствено преди откриването на биеналето, международно жури с председател проф. д-р Аксиния Джурова, България, историк и критик на изкуството, и проф. д-р Филип Маурер, изкуствовед и галерист от Австрия, проф. Стоимен Стоилов, България,  Владо Гьоревски, директор на триеналето на графиката в Битоля, Северна Македония и Венцеслав Антонов – директор на Международно биенале на графиката – Варна, определи следните награди:

Голямата награда на град Варна - Патипон Супанпонг, Тайланд

Специална награда на журито - Лукаш Конюши, Полша

Три равностойни награди:

. Виктор Мануел Ернандес, Мексико

. Оник Каранфилян, България

. Янко Орач, Словения

Биеналето на графиката във Варна се превърна в годините в международна културна институция и платформа, която респектира и възхищава със своите мащаби и и обхват. Поредното му издание е не само продължение на започнатото преди повече от четири десетилетия. То доказва, че Биеналето е пример както за съхраняване на традициите, така и за пренасяне на художествени послания, като един от най-значимите и уважавани артистични форуми в тази област на визуалните изкуства у нас и в чужбина.

Двадесетото биенале е повод за провеждане на дискусионен форум, иницииран от СБХ и подкрепен финансово от Фонд „Култура“ – Варна, който цели да допринесе за видимостта и осмислянето на юбилейното издание. Той възражда традицията на провежданите в миналото обсъждания, осъвременявайки я със средствата на новата дигитална и рекламна култура. Базиран върху автентични интервюта, архиви, фотографии, каталози, документация, форумът съчетава различни гледни точки за проявления и проекции на графичната култура,  регистрира постижения и проблеми, провокира актуална платформа за оперативна критика и отстоява мястото на стойностната визуална култура в публичното и медийно пространство.

Дискусионният форум е отворен към участници от Варна, страната и света, които биха искали да се включат на живо или виртуално към него.

Интересен елемент в пространството XX МБГ е изложбата на фотографа Саркис Саркисян - СЕРДЖО със заглавие „Кадри от журита“, отразяващи периода от 1980 до сега.

 

 

Автор: Албена Спасова, Наташа Ноева
17.08.2019 г. 08:07
Посетено: 1404
Етикети: награди, графика, изложба, Варна 2019, 20. Международно биенале на графиката
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30069-20-mezhdunarodno-bienale-na-grafikata-varna-2019