Изложби

Арт галерия „Папийон“ представя изложба „Имагинерни изрази“ от 8 август до 4 септември

Христо Йотов - живопис и Григор Мицев - скулптура

Арт галерия „Папийон“ представя изложба „Имагинерни изрази“ от 8 август до 4 септември

 „... Въображението кара човек да се вълнува за това, какво в реалният човек може да не се случи никога.“                                                                                                          
Джоди Пико

 

◊ ИЗЛОЖБАТА "ИМАГИНЕРНИ ИЗРАЗИ"

Арт галерия „Папийон“ ви кани на необикновен спектакъл, насочен към две основни човешки сетива с изложбата „Имагинерни изрази“ от 8 август до 4 септември 2019 г.

С удоволствие ви представяме героите на двама автори, обичащи сюрреалния подход, с изключително богато въображение, драматургичен талант и фина естетика - Христо Йотов – обичан от много колекционери и почитатели от няколко континента, и Григор Мицев – утвърден и признат скулптор в и извън пределите на България.

В разгара на най-емоционалния и наситен със събития сезон ви създаваме непредвидима и изненадваща среща със завладяващите сюжети на двама автори с обща посока на изразност, но творящи в различни жанрове. И двамата са с елегантно чувство за хумор и завладяващи философски разкази с разпознаваема стилистика, всеки майстор в своята форма на творчество, и двамата - очаквани от колекционери и ценителите на съвременното изкуство.

Безкрайното въображение, творческа смелост и дързост, както и закодираният подтекст, прикрит в привидно разпознаваеми фигури и форми, е това, което обединява двамата автори в първата им съвместна изява, организирана от арт галерия Le Papillon. И двамата ги вълнуват търсенията, преживяванията, радостите и борбите на хората, както и човешкото дълбоко подсъзнание. И ако картините на Йотов ни потапят, дори магнетично привличат в имагинерното поле на прозорливата мисъл на художника, то скулптурите на Мицев ни завладяват с перфектния баланс на модерно и класическо, на реалистична форма в неочаквана композиция. И при двамата автори героите са носители на имагинерни изрази, някои прикрити зад маски, други изразяващи чисти откровени силни емоции, но всички са активни участници в спектакъла на живота, където всеки от нас може да открие себе си.

Основният смисъл на изкуството от висок клас е да провокира категорично мисълта на публиката, да приковава магнетично вниманието, но и неусетно да надгражда осъзнатостта на зрителя, да развива неговата емоционална интелигентност и естетическа цензура. Тази допълнителна награда получават почитателите на творчеството на Йотов и Мицев, заедно с доброто настроение от колоритните забавни сюжети, както и менталният ребус - предизвикателство за интелигентния наблюдател, всичко поднесено с много високо ниво живопис с фини детайли и прекрасни скулптурни форми.

Всичко в творчеството на Христо Йотов е необикновено и следва своят си ритъм, като реката която тече, но никога не е една и съща. Всеки образ е разгръщане и опознаване на нова човешката вселена, на нова душа. За него е важно да усеща вътрешния кипеж на героите, да анализира свободата – макар и тя да е толкова необяснима, както самите герои. Те са устремени, целенасочени, непримирими, напомнят ни, че силата на човешкият дух е двигателят на всяко постижение. При тях всяка цел и мечта е възможна, стига усилията да са насочени в правилна посока. Всеки персонаж има своя роля и точно място, дори привидно хаотични или взаимно изключващи се образи, всъщност са в хармония и се допълват в перфектно построената композиция. Йотов е автор с безспорно богата емоционалност и въображение. Притежава високи рисувачески умения и деликатна естетика, които са допълнени от безпогрешен усет за ритъм и баланс в  композициите и полагането на цветовете. В експозицията са включени 13 творби – майсторски изпълнени живописни платна, които ни потапят в света на неговото безгранично въображение. И ако е вярно твърдението на Джаспър Форд, че „въображението на гения осигурява на маниаците идеи с двадесет години напред“, то сюжетните нишки в картините на Йотов зареждат зрителя с истории за анализиране в продължение на времето. Затова творбите му са страст за много колекционери от цял свят.

Йотов умее да съчинява чрез картините си философски истории - странни и небивали, в които главната роля е отредена на Личността и нейните преживявания. С живописна убедителност, тънка четка и със сюрреалистични похвати той умело пресъздава богатата гама на емоционални състояния, през които преминават неговите герои – от вътрешна борба, през целеустременост, откривателско въодушевление и щастие, до екстаз и еуфория. И така с лекота, авторът успява чрез сложни композиции да ни разкрие паралелна реалност, в която всичко е възможно и постижимо. Но в която можем да проследим завоалирано и закодирано, чрез характерните за почерка му символи, нашите реакции и ценности. Сюжетите, като имагинерни изрази на наши сънища разпознаваме общочовешките черти на героя, поставен в екстремна ситуация. И ако не разпознаем себе си в „Летен празник“, то може би ще се открием в „Островът“ или сред „Обитателите на зелената къща. Много често в картините основната сюжетна линия е допълнена от елементи, които убягват на съзнанието при първа среща с творбата. Когато се потопим обаче по-дълбоко, скритите лица, предмети и елементи, изпъкват един след друг и всичко си идва на мястото – зрителят открива логичната връзка, която става очевидна. Чрез картините авторът ни позволява да надникнем в неговата богата душевност и споделя с публиката личната си философия за живота. Отваря ни чекмеджетата от своя „Шкаф на Имагинерията“, съвкупност от множество образи – от цар до шут, от пълното разголване на душата до лицето, скрито с маска, от видимо отчаяние до неподправена детска радост. За Йотов: „започването на нова картина е като първа целувка. Затваряш очи и очакваш тайнството да се случи. Магията да изразиш себе си, и да видиш себе си във възторга на зрителя пред картината. Зад всеки нов щрих има изненада, която е част от великото сътворяване!"

Григор Мицев e скулптор с отношение и усет към съвременния израз и тенденции в скулптурата, но със силно отличителен почерк, чувство за хумор и философски подтекст. За тази изложба подготвя 6 скулптури, с нови сюжети и търсения за автора, но категорично грабващи вниманието и мисълта на зрителя. Целият цикъл е изпълнен в бронз, тониран в съвременни патини и успешно комбиниран, следвайки тенденцията за автора в последните години, с устойчива на времето смола. Това прави скулптурите му с изключително съвременно звучене, но белязани от майсторското умение на добрия скулптор в извайване на формите. Фигурите от тази изложба са в по-голям мащаб от тези, които сме представяли до сега и разкриват вълненията на Човека в решаването на проблеми в широк спектър: от „Преодоляване на гравитацията в домашни условия“ до философски размисли по време на „Разходка с Mr. Rene Magritte“ и задълбочени парадоксално-мисловни експерименти като „Котките на Шрьодингер“. Григор Мицев е потомствен скулптор родом от град Казанлък. Художественото си образование получава в Художествената гимназия в София, а през 1995 се дипломира в Художествената  Академия  в София спец. „Скулптура“ при проф. Крум Дамянов. През 2005 получава  Степен „Meisterschuler“ при проф. Норберт Прангенберг в Мюнхен, а през 2006  и Диплом от Академията за изящни изкуства Мюнхен, Германия отново при проф. Норберт Прангенбер. Носител на няколко престижни награди в Германия, както за филмови награди на немски кинофестивали, така и на други конкурси, което утвърждава присъствието му и на европейската сцена.

Експозицията включва най-новите творби и на двамата автори – колекция от 13 майсторски изпълнени живописни платна на Христо Йотов и 6 бронзови скулптури на Григор Мицев и може да бъде видяна в изложбения салон на галерията във Варна на ул. "Драгоман" № 12 от 8 август до 4 септември 2019 г .

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Христо Йотов-Йото е роден през 1950 г. в София. Завършва живопис в НХА през 1979 г. при проф. Панайотов.

Работил е в областта на сценографията, стенописа и приложната графика. От 25 години е на свободна практика и се занимава единствено с живопис.

Има повече от петдесет самостоятелни изложби в страната и чужбина. Творбите му са добре продавани навън, а експозициите му са очаквани с нетърпение у нас.

Галерии, представящи Христо Йотов: „Корерис” – Атина; ”Артиум” и „Нурол” – Анкара, Истанбул; „Аниксис” – Баден, Швейцария; г-я „Софи” – Цюрих, Швейцария; Български културен център във Виена и Братислава; „Мултитрейт” – гр. Грац, Австрия; „Мейсънс” – Хюстън, САЩ и други. Произведения на Христо Йотов-Йотó са в колекции в НХГ, СХГ, общинските галерии на Пловдив, Шумен, Добрич, Русе, Пазарджик, градските галерии в страната и в частни колекции в Канада, САЩ, Европа, Южна Америка.

 

Григор Мицев e роден в град Казанлък през 1967 година. През 1986 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1995 се дипломира в Художествената академия  в София спец. „Скулптура“ при проф. Крум Дамянов. През 2005 получава  Степен „Meisterschuler“ при проф. Норберт Прангенберг в Мюнхен, а през 2006 и Диплом от Академията за изящни изкуства Мюнхен, Германия отново при проф. Норберт Прангенбер.

Награди, конкурси, стипендии:

2000 г. - Носител на награда от конкурса на ZDF за малка пластика Мюнхен;
2001 г. - Стипендиант на Баварското Министерство на Науката, Изследванията и Изкуствата;
2001 г. - Носител на Danner Preis, Академия за изящни изкуства Мюнхен;
2002 г. - Първа награда от конкурса за създаване на Филмовата награда „Bernchard Wicki Filmpreis – Die Brücke“, Мюнхен;
2003 г.- Първа награда от конкурса за създаването на Филмовата награда „DIVA - der Deutsche Video Award“ Мюнхен;
2003 г. - Носител на награда от конкурса на ZDF - малка пластика Мюнхен;
2004 г. - Първа награда от конкурса на BLM München за наградна пластика; Голямата награда на Биеналето за скулптора от карамика Люксембург;
2007 г. - Първа награда от конкурса за създаването на наградна пластика „Lara-Der Deutsche Gamer Award“ Köln, Германия;
2010 г. - Статуетка „Застраховател на годината“, София.                                                

Има участия в изложби в България, Италия, Франция, Германия, Япония.

Самостоятелни изложби: 1999 г. - Галерия „Аруид“, Русе, България; 2000 г. - Галерия „Сезони“, София; 2002 г. - Галерия „Rutzmoser“, München, Германия; 2005 г. - Галерия „Krupan“, München, Германия.

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
06.08.2019 г. 09:59
Посетено:
1509
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30040-art-galeriya-papiyon-predstavya-izlozhba-imaginerni-izrazi-ot-8-avgust-do-4-septemvri