Изложби

"Летни акценти" в галерия „Нюанс”

Изложбата представя 27 творби, някои от които се показват за пръв път

"Летни акценти" в галерия „Нюанс”

"Марио Жеков, "Вълни"

 

„Летни акценти”. Така непретенциозно и съвсем в духа на ваканционното настроение е озаглавила своята нова изложба галерия „Нюанс”. Това е традиционната лятна експозиция на галерията, която организира и зимни акценти. До 8 септември на столичната улица ”Ив. Денкоглу” 42 може да видим 27 творби на знакови имена в нашата живопис, чийто пик в творчеството свързваме с 20-30-те години на XX век, но има и художници, например Дионисий Дионисиев, Петър Дочев и Светлин Русев, които са наши съвременници. Някои от творбите се показват за пръв път.

Всъщност изложбата „Летни акценти” само на пръв поглед  изглежда лежерна със своите морски сюжети – вълни, море, скали, с изгледите от Созопол и Балчик, както и китните планински пейзажи, но ако се вгледаме по-внимателно, тя предизвиква истинско удоволствие, защото ни припомня творчеството на някои автори, които нямат късмета да бъдат излагани толкова често като „топ класиците”, но не им отстъпват по талант и това е един прекрасен повод отново да си спомним за тях. От тези художници на първо място ще споменем големият майстор Петър Дочев, към когото галерията има особена слабост, когото няма да видим с неговите индустриални пейзажи или с късните му мрачни абстракции, а с един от неговите лирични пейзажи. Акварелът „Къщи от Ловеч” на другия ловчанлия Борис Данков е може би една от най-впечатляващите в изложбата, художникът е представен с още един горски пейзаж, изпълнен в характерния за него стил в акварела – постигане на силно наситен зелен цвят във всичките му нюанси. Към тази група художници бихме сложили и Кирил Йорданов, чиято маслена картина „Край реката” е нарисувана толкова ефирно, с такива лекота и мека нюансираност, сякаш е изпълнена с акварел. Към тях ще прибавим още двама автори - една от емблемите на Бургас – Дионисий Дионисиев с неговия „Созопол” и позабравения Иван Миланов („Буря”).

Разбира се, за ценителите най-атрактивен е Никола Танев, който е представен с две свои картини – впечатляващата по своята големина и наситени цветове в жълто, червено и оранжево „Филипопол”, и с камерен изглед от готически град (без име), вероятно от Франция. Както и един от най-добрите ни маринисти Марио Жеков, като галерията е подбрала в унисон с лятната тема три маслени творби, типични за него – „Вълни” и „Балчик”, и не толкова популярния за него сюжет - „Църква”, както и 4 непоказвани досега гваша, с характерния за по-късния му период изчистен стил, с наситени цветове. Тук ще добавим и голямата „Композиция” с летящите хора на Димитър Казаков-Нерон.  

Когато говорим за по-непознатата страна от творчеството на големите художниците, трябва да отбележим Светлин Русев, чиито две „Голи тела”, акварел, вероятно са от ранното му творчество, когато той рисува с почти академичен реализъм на рисунъка, изпълнен с виртуозна техника. Типичен за Атанас Михов обаче е изгледът „Край София”, познат ни от други сезони в неговите картини, както и портретът на момиче на Тома Трифоновски, нарисуван в огнено червени, жизнеутвърждаващи краски. В „Летни акценти” може да видим още великолепен портрет на малко момиче от Ари Калъчев, „Пейзаж” от Борис Денев, Борис Стефчев с негова замечтана мома на верандата и Стоян Василев с едно негово малко бижу – пасторална къщичка, озаглавена „На село”.

 

Автор:
Мариана Цветкова
Публикация:
24.07.2019 г. 13:37
Етикети:
Посетено:
1223
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30020-letni-aktsenti-v-galeriya-nyuans