Изложби

Изненадващи експонати и доза провокация в изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“

24 юли - 10 август 2019, Музей „Нова и най-нова история“ - Велико Търново

Изненадващи експонати и доза провокация в изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 24 юли (сряда) от 17.30 часа в Музей „Нова и най-нова история“ на пл. „Съединение“ 1 във Велико Търново ще бъде открита изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“. Тя е реализирана от екип на Националния военноисторически музей и Регионален исторически музей – Велико Търново, и ще бъде отворена за посещение до 10 август. 

С какви атрибути може да бъде преборен Дяволът? Как символът на смъртта – кукумявката, може да спаси човешки живот? Кой е предтечата на SMS-ите? Какво свързва първия военен полет в България и музикалната индустрия? Какво е общото между златната тоалетна в „Гугенхайм“ и българските музеи? Това са само част от въпросите, чиито отговор ще открият жителите и гостите на Велико Търново сред най-сюрпризиращите експонати, които съхранява един музей.

Нестандартната изложба провокира всеки да преобърне перспективата си за музея. Ако преди една история е илюстрирана с богатство от експонати, тази изложба показва по неочакван начин как един-единствен експонат може да разкаже много любопитни истории. Някои от тях предизвикват смях, други – гордост и любопитство,  а трети биха провокирали посетителите да оспорят представеното и да достигнат границите на собствената си толерантност. Гостите на изложбата ще изберат сами дали да следват догматичните представи за културното наследство или да погледнат на него като възможност за различен начин на интерпретация на времето и събитията.

 

Изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г., и ще бъде представена в градовете-финалисти в надпреварата за Европейска столица на културата – Велико Търново, Варна и София. Реализира се в партньорство между Националния военноисторически музей, Регионален исторически музей – Велико Търново, и Българска национална филмотека.

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
23.07.2019 г. 14:13
Посетено:
901
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30018-iznenadvashti-eksponati-i-doza-provokatsiya-v-izlozhbata-muzeyat-neochakvan-otvoren-spodelen