Изложби

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА

23 юли – 18 август 2019, Софийска градска художествена галерия

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА

М. Джурина, 2018

 

◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия,
Институт за съвременно изкуство – София и Фондация "Едмонд Демирджиян"

съвместно с:

Фондация за гражданско общество, Ню Йорк
и Международна мрежа Награди за млади художници

представят

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА:
      
Александър Александров, Венета Андрова, Милена Георгиева,

Невена Екимова, Мария Налбантова, Радостин Седевчев,
Севда Семер, Вълко Чобанов
                 

23 юли – 18 август 2019, откриване 23 юли, вторник, 18.00 ч.

Международната мрежа Награди за млади художници (YVAA) е основана през 1990 г. и е една от най-устойчивите програми за културен обмен между САЩ и Централна и Източна Европа. Инициативата идва от Чехословакия, където Уенди Люерс, председателка на „Фондацията за гражданско общество”, заедно с няколко художници-дисиденти и с подкрепата на Вацлав Хавел, създават първата награда за млад художник с цел творчески престой в Ню Йорк. В днешно време в десет държави в Европа функционират подобни конкурси, менажирани от местни културни организации с нестопанска цел и поддържани финансово от International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк (до 2014 г.) и от Residency Unlimited (RU), Ню Йорк (от 2015 г.).

Наградата БАЗА в България е основана по инициатива на Мария Василева и се ръководи от Института за съвременно изкуство – София и Фондация "Едмонд Демирджиян". Конкурсът е ежегоден. В него могат да участват художници до 35 г., които кандидатстват с портфолио. Жури с двегодишен мандат номинира между четири и осем участници. Изложбата на номинираните автори се провежда в СГХГ. Победителят се обявява по време на откриването. Наградата е двумесечно пребиваване на един художник от България в Ню Йорк. Носителите на Наградата БАЗА имат възможност да се представят със самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство – София.   
 
Членовете на журито на БАЗА за 2019 г. са: Ирина Баткова (куратор), Бошко Бошкович (програмен директор на Residency Unlimited, Ню Йорк), Десислава Димова (куратор), Карина Котова (куратор), Биляна Рубинова (художник и куратор) и Омар Лопес-Чахуд (куратор и артистичен директор на Untitled Art Fair, Маями).

Носители на наградата БАЗА досега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015), Димитър Шопов (2016), Мартина Вачева (2017) и Мартин Пенев (2018).

По време на откриването на изложбата ще се проведе пърформанс на Милена Георгиева от две части: „Песента за жената” и „Има нещо, за което трябва да поговорим”, 2018-2019. 

Автор:
СГХГ
Публикация:
23.07.2019 г. 12:33
Посетено:
954
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30014-izlozhba-na-nominiranite-hudozhnitsi-za-nagradata-za-savremenno-izkustvo-baza