Изложби

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА

23 юли – 18 август 2019, Софийска градска художествена галерия

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА

М. Джурина, 2018

 

◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия,
Институт за съвременно изкуство – София и Фондация "Едмонд Демирджиян"

съвместно с:

Фондация за гражданско общество, Ню Йорк
и Международна мрежа Награди за млади художници

представят

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА:
      
Александър Александров, Венета Андрова, Милена Георгиева,

Невена Екимова, Мария Налбантова, Радостин Седевчев,
Севда Семер, Вълко Чобанов
                 

23 юли – 18 август 2019, откриване 23 юли, вторник, 18.00 ч.

Международната мрежа Награди за млади художници (YVAA) е основана през 1990 г. и е една от най-устойчивите програми за културен обмен между САЩ и Централна и Източна Европа. Инициативата идва от Чехословакия, където Уенди Люерс, председателка на „Фондацията за гражданско общество”, заедно с няколко художници-дисиденти и с подкрепата на Вацлав Хавел, създават първата награда за млад художник с цел творчески престой в Ню Йорк. В днешно време в десет държави в Европа функционират подобни конкурси, менажирани от местни културни организации с нестопанска цел и поддържани финансово от International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк (до 2014 г.) и от Residency Unlimited (RU), Ню Йорк (от 2015 г.).

Наградата БАЗА в България е основана по инициатива на Мария Василева и се ръководи от Института за съвременно изкуство – София и Фондация "Едмонд Демирджиян". Конкурсът е ежегоден. В него могат да участват художници до 35 г., които кандидатстват с портфолио. Жури с двегодишен мандат номинира между четири и осем участници. Изложбата на номинираните автори се провежда в СГХГ. Победителят се обявява по време на откриването. Наградата е двумесечно пребиваване на един художник от България в Ню Йорк. Носителите на Наградата БАЗА имат възможност да се представят със самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство – София.   
 
Членовете на журито на БАЗА за 2019 г. са: Ирина Баткова (куратор), Бошко Бошкович (програмен директор на Residency Unlimited, Ню Йорк), Десислава Димова (куратор), Карина Котова (куратор), Биляна Рубинова (художник и куратор) и Омар Лопес-Чахуд (куратор и артистичен директор на Untitled Art Fair, Маями).

Носители на наградата БАЗА досега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015), Димитър Шопов (2016), Мартина Вачева (2017) и Мартин Пенев (2018).

По време на откриването на изложбата ще се проведе пърформанс на Милена Георгиева от две части: „Песента за жената” и „Има нещо, за което трябва да поговорим”, 2018-2019. 

Автор: СГХГ
23.07.2019 г. 12:33
Посетено: 388
Етикети: Вълко Чобанов, Радостин Седевчев, Мария Налбантова, Милена Георгиева, Александър Александров, изложба, номинирани, Институт за съвременно изкуство София, Софийска градска художествена галерия, Севда Семер, Невена Екимова, Венета Андрова, Награда за съвременно изкуство БАЗА, Фондация "Едмонд Демирджиян"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30014-izlozhba-na-nominiranite-hudozhnitsi-za-nagradata-za-savremenno-izkustvo-baza