Изложби

Изложба "Илюстрацията и комиксът в съвременната детска книга"

Избрано от света на нибелунгите, роботите и други чудати създания

Изложба "Илюстрацията и комиксът в съвременната детска книга"

 

◊ ПОКАНА ЗА ИЗЛОЖБА НА ОТКРИТО

Илюстрацията и комиксът в съвременната детска книга
Избрано от света на нибелунгите, роботите и други чудати създания

Скъпи столичани и гости на София,

От 23 юли до 5 август Градската градина на София ще приюти суровия приключенски свят на нибелунгите, претворен в илюстрация и комикс от художника Петър Станимиров. Поредицата с роботски приключения на Чапек Първи и премеждията на симпатичната синьорина Мортина са другите два акцента от пъстрата вселена на хубавата съвременна детска книга.    

Изложбата ще представи избрани авторски илюстрации от албумната тетралогия на ИК КИБЕА „Пръстенът на нибелунга“, създадена по либретото на Вагнер специално за възрастова аудитория 10+. Уникалните рисунки на Петър Станимиров зрелищно пресъздават перипетиите на героите във фентъзито за митичната сила на властелина Пръстен, покваряващ света на джуджета, валкирии, богове, великани и дракони.

Ако изтеглите приложението KIBEA, ще видите голяма част от илюстрациите в триизмерна или двуизмерна проекция. Тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ (текст Елена Павлова) е първата създадена в България книжна поредица, която приковава вниманието на младия читател с помощта на т.нар. „добавена реалност“ (augmented reality).

Това не е всичко! В изложбата ще се телепортират симпатични гости от други планети и светове – отскорошни любимци на малки и големи. Чапек Първи е лицето на нова детска поредица за роботски приключения (автор на текста: Марин Трошанов, илюстрация и комикс: Петър Станимиров и Антон Стайков) – забавна гърмяща смес от хумор, познание и въображение в текст, илюстрация и комикс. Към компанията на робота – причудливи създания със смешни имена – се присъединява синьорина Мортина, любимата й хрътка албинос Скръбен, семейство и приятели от италианската поредица за славните приключения на едно малко момиченце зомби (текст и илюстрация: Барбара Кантини).

За втори път това лято мистичният свят на древния скандинавски и старогермански епос за злодеянията на коварния Пръстен ще превземе културното пространство в култовата „градинка пред Народния“. Наскоро, в рамките на фестивала „Изкуството на рекламата“, креативни ученици и студенти представиха тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ чрез две разработени от тях игри. Техни връстници влязоха в образ и се надпреварваха да открият скрития в Градината Пръстен, а после преминаха през световете, окичили вековното Дърво на живота Игдразил, в настолната игра „По пътя на Пръстена“.

Изложбата „Илюстрацията и комиксът в съвременната детска книга“ (23 юли – 5 август) и фестивалът на открито „Изкуството на рекламата“ в Градската градина са част от Културния календар на Столична община.

Елате близо, още по-близо и надникнете в мистичния свят на суровите нибелунги, мъдрите роботи и симпатичните зомбита!

Очакваме ви.

Куратор на изложбата: Красимира Деспотова
Предпечат: инж. Мария Симеонова

Автор:
ИК Кибеа
Публикация:
18.07.2019 г. 16:41
Етикети:
комиксИлюстрацияПетър СтанимировизложбаИК Кибеа
„Пръстенът на нибелунга“
съвременна детска книга
Посетено:
930
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/30010-izlozhba-ilyustratsiyata-i-komiksat-v-savremennata-detska-kniga