Изложби

ФОН: Млади автори от Пловдив - групова изложба

5 юли - 30 август 2019

ФОН: Млади автори от Пловдив - групова изложба

 

◊ СЪБИТИЕТО

SARIEV Contemporary, Пловдив
представя
 
ФОН: Млади автори от Пловдив
 
групова изложба

Мич Брезунек, Мартина Вачева, Димитър Генчев, Велизар Димчев, Явор Костадинов, Любомир Кръстев, Трифон Ташев, Вълко Чобанов, Димитър Шопов

5 юли – 30 август 2019
 
Програма откриващ уикенд:
 
5 юли - откриване на изложбата:
18 ч. - откриване в галерия Sariev Contemporary
19 ч. - откриване в Данчовата къща в Стария град
20 ч. - откриване в галерия Cu29
 
21 ч. - парти по повод откриването на изложбата, музикална селекция – участващите автори, FLUCA - Австрийски културен павилион
 
6 юли:
Портфолио ден - затворено събитие, artnewscafe, Пловдив
19 ч. - прожекция на филма на Димитър Шопов "3d DOGS" и беседа, Лъки дом на киното


◊ ИЗЛОЖБАТА

Започнала още в първите години на развитие на галерия Sariev Contemporary и надградена с нов формат и визия през 2010 г., платформата „ФОН: Млади автори" има за цел да селектира млади творци, да поставя акцент върху творчеството им и да разкрива нови формати и естетически и идейни перспективи на изкуството днес. В процеса на правене на „ФОН: Млади автори" галерия Sariev Contemporary често си е поставяла цели в територията на онази система от фактори около изкуството, които го правят видимо и на показ. Така „ФОН: Млади автори" е осветявал нови пространства за експониране, давал е свобода за развитие на нови кураторски и комуникационни практики с цел да отвори по-широко поле, в което да "бъдем с изкуството".
 
През юли и август 2019 година Sariev представя "ФОН: Млади автори от Пловдив" и като галерия започнала развитието си в Пловдив, подхожда към нея по специфичен начин. Намерението на галерията в подхода към изложбата е да направи ситуация, която да даде свобода за развитие и представяне на нови проекти на автори, които творят в Пловдив, като същевременно подчертае и характера на града, и местата в начина на ситуиране на проектите. Изложбата отказва да работи с куратор, тема или конкретен артистичен фокус. Тя няма начало и край и погледът към нея е комплексен и отворен.

Повечето от решенията в хода на изложбата са взети от галеристите съвместно в общ разговор и срещи с поканените творци Мартина Вачева, Мич Брезунек, Димитър Генчев, Велизар Димчев, Явор Константинов, Любомир Кръстев, Трифон Ташев, Вълко Чобанов и Димитър Шопов. Селекцията от авторите, които галерията кани, не показва определена артистична тенденция (макар и да онагледява частично такава), а показва автори с изявен художествен характер, между които има генерационна близост, човешки, колегиален, и понякога артистичен обмен.

Изложбата е и групова, но по начин на ситуиране е съвкупност от самостоятелни, представяйки индивидуални проекти в сепарирани пространства. Индивидуалните представяния са решени самостоятелно от всеки един от авторите с подкрепа от галерията и показват актуалните им творби, естетически и тематични търсения в момента, което е и основният фокус на интерес на "ФОН: Млади автори от Пловдив". Част от изложбата са и разговорът с авторите, партито с техни музикални сетове и филмът, представящ студиовизити с тях. "ФОН: Млади автори от Пловдив" се разполага не само в традиционното си място галерия Sariev, но и дава път на други артистични пространства като това на типичната с възрожденската си архитектура Данчова къща в Стария Град и на младата галерия Cu29. В комуникацията на изложбата галерия Sariev решава да постави под съмнение мястото на дизайна като въвеждащ в естетиката на изложбите и предлагащ първи стилистичен поглед на тяхното четене. Именно заради това галерията работи с дизайнера от Хамбург Пол Вогенрейтер за комуникацията на английски и с печатното студио „Арткомерс дизайн" от Пловдив за комуникацията на български, като им дава тотална свобода в начина, по който ще представят "младите автори от Пловдив" и приема безусловно първите им предложения. Галерия Sariev се отказва и от традиционния формат на кураторски текст, който да представи предварително авторите и изложбата, като цели да реализира материал след откриването на изложбата, който ще представи перспективите към вече реализираната изложба и творбите в нея в разговор между творците, галеристите, изкуствоведи, куратори, посетители, колекционери, дизайнерите, авторът на филма, партньорите на изложбата. Материал, в който ще бъде обявена и новата визуална идентичност на галерия Sariev.
 
"ФОН: Млади автори от Пловдив", както и предишни години, така и тази, ще включи "Портфолио ден" – формат, даващ възможността на кандидатствали и селектирани впоследствие млади автори да консултират работата си в диалог с утвърдени художници, галеристи, куратори и колекционери.
 
 
Изложбата ще се състои на няколко локации:
 
Галерия Sariev Contemporary
Димитър Шопов, "3d DOGS"
5 юли – 30 август 2019
ул. "Отец Паисий" 40
понеделник – петък
10-18:30 ч.
събота
11-15 ч.

Данчова къща

Мич Брезунек, Мартина Вачева, Велизар Димчев, Явор Костадинов, Любомир Кръстев, Вълко Чобанов

5 юли – 30 август 2019
ул. "Кирил Нектариев" 18
вторник – неделя
11-19 ч.

Coffee&Gallery Cu29
Трифон Ташев
5 юли – 13 август 2019
ул. "Христо Дюкмеджиев" 24
понеделник – неделя
9-23 ч.

Artnewscafe
Димитър Генчев
5 юли – 30 август 2019
ул. "Отец Паисий" 38
понеделник – четвъртък
9 – 24 ч.
петък и събота
10 – 01 ч.
неделя
10 – 24 ч.

FLUCA - Австрийски културен павилион
Парти по повод откриването на изложбата, музикална селекция – участващите автори
5 юли, 21 ч.
Прожекция на филми за авторите, разговор и панелна дискусия с Веселина Сариева (директор и основател, Sariev Contemporary) и авторите
18 юли, 19:30 ч.
ул. "Отец Паисий" 38

Лъки дом на киното
Прожекция на филма на Димитър Шопов "3d DOGS" и беседа
6 юли 2019, 19 ч.
ул. "У. Гладстон" 1
 
Всички събития са с вход свободен
 
 
Проектът е част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019"

Съорганизатор на изложбата „ФОН: Млади автори от Пловдив" е ОИ „Старинен Пловдив"
 
* * *
 
„ФОН: Млади автори" е дългогодишна платформа на галерия SARIEV за млади автори и куратори, чиито изложби се реализират в пространството на галерията и сателитни обществени пространства като Капана, Пловдив, FLUCA културен павилион, бар TELL ME (София) и чужбина (Посолство на България във Финландия). Досега в платформата са представени авторите: Кирил Кузманов и Светослав Мичев (2010), Лубри (2011), Зоран Георгиев (2012), Даниела Георгиева (2013), Димитър Солаков (2014), Мартина Вачева (2016), Ели Жотева и Златимир Араклиев (2018), както и специалното издание на ФОН: Млади автори от Пловдив в Хелзинки (Вълко Чобанов, Мартина Вачева, Димитър Шопов, 2018).

През 2016 платформата се разшири с два нови формата: „Портфолио ден" (издания през 2016 и 2018), където млади художници под 35 г., селектирани след отворена покана, получават индивидуални консултации от професионална комисия от водещи куратори, художници и галеристи, и „15 минути слава" (2016 и 2018) – презентационен формат, в който млади творци представят работата си пред аудитория в събитие със сценарий и драматургия, включващо интерлюдии с музика и пърформанси.
 
Повече за "ФОН: Млади автори": http://sariev-gallery.com/

Автор:
SARIEV Contemporary
Публикация:
04.07.2019 г. 14:33
Посетено:
1376
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29973-fon-mladi-avtori-ot-plovdiv-grupova-izlozhba