Изложби

„Път" - изложба акварел на Андриан Бекяров

03 юли - 07 август 2019 г., Арт галерия "Папийон" - Варна

„Път" - изложба акварел на Андриан Бекяров

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия Le Papillon

представя

Андриан Бекяров

Andrian Bekyarov

„Път“/ „Road

изложба акварел

03 юли - 07 август 2019 г.

 

"Целта на пътуването не е конкретно място, а намирането на нов поглед върху нещата."  Хенри Милър

Арт галерия Le Papillon с голямо удоволствие представя от 3 юли до 7 август 2019 г. финия лиричен реализъм във виртуозно изпълнените акварелни творби на Андриан Бекяров. Изложбата е включена в съпътстващата програма на второто издание на Международно триенале на акварела – Варна 2019.

Творбите на Андриан Бекяров - известен не само с детайлния си реализъм, изпълнен както в маслена, така и в акварелна техника, но и с фантастичните и историческите си сюжети, са реализъм, разказващ отвъд видимото. Петнадесетте акварела от експозицията, обединени от темата „Път“, показват не само безспорния му талант, прецизността, търпението, пълната му отдаденост към детайла и любовта му към изкуството, но и отвеждат зрителя по пътеките на случайно срещнатата красота на естествената природа.

Акварелът дава възможност на твореца да изрази поетичната си емоционална натура, а и като техника има не по-малко фини функции от тази на маслената живопис. При него се изисква много концентрация, безпогрешна прецизност, но едновременно с това той е и страстен, и елегантен, и хармоничен. Предлага безкрайно поле от възможности за художествено изразяване в техническо, жанрово и стилово отношение и е винаги с високи изисквания към художника. И когато тази техника е овладяна до съвършенство, съчетана с безпогрешна интуиция резултата е винаги магичен – картини, които завладяват и въздействат на всички сетива и днес, и утре. Поради своята интимност акварелът е близо до нашият интериор и ежедневие. Това го прави по-топъл, по-удобен, индивидуален. „Белият екран" на хартията, заедно с широката палитра от цветове създават безкрайни вариации на нюанси на цвят и смисъл на тайнството на  вътрешната светлина. Майсторски владеещ тази техника, Бекяров я предпочита, когато творбата трябва да съчетава в себе си усещане за въздушност, артистична свобода и изведен фин детайл.

И ако акварелната техника предизвиква душата на художника, то „Пътят“ е това, което ни изгражда като личности. Именно пътят до постигането на нашите цели и намерения е същественият и най-важният смисъл, от колкото крайната точка, която сме набелязали. Пътуването, дори да няма конкретна цел, ни обогатява и ощастливява с мъдростта и хармонията на природата и хората по пътя, с малките и големи красоти, които срещаме. Пътят ни прави откриватели и изследователи и всъщност със своите открития по житейския си път ни запознават детайлните акварели на Бекяров. Лаконични, без излишен драматизъм, но с усещането за простор, с основен акцент привидно в детайл, а всъщност вълнението, което се чувства от запечатаният момент, творбите на художника внушават вътрешен мир и спокойствие. Усещането за душевна хармония и смиреност на твореца е силно и открояващо се във всичките му творби. Сякаш времето е застинало и е настъпил момента на съзерцание, който да ни пренесе отвъд ежедневните мисли. Виждаме „Морето“ през неговите очи, запознаваме се с „Морските ветерани“, радваме се на морските съкровища във вида на „Раковини“, пътешестваме през „Юни“ и минаваме „Край езерото“.

Свикнали сме да възприемаме акварела като техника, при която картините се рисуват “на един дъх”. Андриан Бекяров напълно променя представата ни за този подход и споделя защо предпочита реализма като изразно средство:

“Относно стила, има разлика между реализъм, хиперреализъм, фотореализъм и т.н. Това, което аз правя е реализъм. Стария, класически реализъм от миналото. Харесвам старите майстори и се уча от тях защото, според мен, техния светоглед е най-близо до природата. Работя по метода на фламандската живопис, на много слоеве, като първо изграждам нещата монохромно, а след това нанасям цветовете. Но това е когато рисувам с маслени бои, при акварела е по-непосредствено. Общи са само принципите на изобразяване. Под принципи имам предвид нещата, които са откривани от Ренесанса насам, сфуматото и въздушната перспектива , открити от Леонардо.“

Заповядайте на откриването на изложбата на 03.07.2019 г., сряда, в 18.00 часа в салона на галерия "Папийон", гр. Варна, ул. "Драгоман" 12 и заедно ще погледнем през очите на художника и споделения му с нас „Път“.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Андриан Бекяров е роден през 1973 г. в град София.

През 1999 г. завършва НХА „Николай Павлович“ със специалност Графика в класа на проф. Здравко Стоянов.

2007 г. – самостоятелна изложба в галерия „ЛИК“ София.

2012-2013 г. - финалист на Международния салон “Art Renewal Center” за фигуративно и реалистично изкуство.

2016 г. - печели престижната награда на „Даниел Смит“ на Първото Международно триенале на акварела „Духът на акварела“, състояло се в град Варна.

2017 г. - самостоятелна изложба в галерия „Абсент“ София.

Работи в областта на класическата живопис, изявявайки се в стиловете реализъм и фантастичен реализъм. Андриан Бекяров е единственият български художник, чиито картини са включени в каталог за световен хиперреализъм. Бил е лектор на няколко майсторски класа за акварелна техника.

Автор:
Арт галерия "Папийон"
Публикация:
01.07.2019 г. 16:58
Посетено:
1538
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29956-pat-izlozhba-akvarel-na-andrian-bekyarov