Изложби

Стоян Райнов: Приказки от глина

03 юли - 01 септември 2019, Галерия "Васка Емануилова"

Стоян Райнов: Приказки от глина

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Васка Емануилова"
представя

Стоян Райнов

Приказки от глина

03.07.2019 - 01.09.2019

Откриване: 2 юли, вторник, 18.00 часа,  Галерия „Васка Емануилова“

Куратор: Неда Живкова


Експозицията проследява едни от най-важните аспекти от творчеството на Стоян Райнов. Акцентите са насочени към неговото ателие и най-изявените му студенти. В изложбата „Приказки от глина“ са показани работи от ранния  му период като илюстратор, както и произведенията му на утвърден керамик. Украсените вази в сецесионен маниер, загатват за таланта на керамика, който получава широко образование в най-добрите ателиета в Европа. Неговите впечатляващи с визия вази, крият богата орнаментика, дълбока символика и дори части от литературни произведения.

Същинските постижения на Стоян Райнов по-скоро трябва да се търсят в наследството, което той завещава на своите ученици и най-вече в цялостната програма за изграждане на ново българско изкуство в керамиката. От легендарни истории, през мистични съвпадения до европейските школи и тежка работа в ателието, Стоян Райнов едновременно изучава традиционната керамика и създава едно ново изкуство с модерен привкус.

Експозицията представя над петдесет произведения от различни етапи от неговата художествена дейност. Обособени са няколко тематични акцента: илюстрации от ранните му години и керамични произведения от активния му творчески период. Специално място в изложбата е отделено на Музейната сбирка на Национална художествена академия, която представя 23 творби от своя фонд – ранни и по-късни произведения на Стоян Райнов и учебни задачи на негови студенти от периода 1932-1961 г. Това е и времето когато художникът е ръководител на Ателието по керамика в Художествената академия. Включени са и редица произведения, които днес се съхраняват в частни домове и колекции и не са показвани повече от десетилетия пред публика. Участват и творби от фонда на СГХГ, Националната галерия, РИМ Хасково, ГХГ Пловдив.

Към изложбата е издаден каталог и предстои лекция с участието на проф. Божидар Бончев на тема „Керамиката на Стоян Райнов“.

Партньор на проекта е Национална художествена академия.

 

Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
01.07.2019 г. 15:21
Етикети:
керамикаизложбаГалерия Васка Емануилова
Приказки от глина
Стоян Райнов
Посетено:
1214
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29951-stoyan-raynov-prikazki-ot-glina