Изложби

“Луна за всички държави” - рисунки, фотография и стихотворения. Изложба на деца от Женския пазар

1-14 юли 2019 г., Галерия DSH - София

◊ СЪБИТИЕТО

Павилион 19: място за игра: семейство и училище
и Центърът за култура и дебат „Червената къща"

представят

Луна за всички държави
рисунки, фотография и стихотворения

Изложба на деца от Женския пазар

Откриване: 1 юли 2019, 18.00 часа, Галерия DSH (ул. "Женева" 7)

„Луна за всички държави“ е поетичен опит на децата да назоват изложбата от свои рисунки, фотография и стихотворения - изработени по време на заниманията по изкуства към "Павилион 19: място за игра: семейство и училище".

Младите автори са обитатели на Женския пазар в София. Женският пазар е едновременно събирателен образ на социалните и непреодолими икономически различия в обществото ни и притегателен център и надежда за по-добър живот за мнозина. Пъстра група от новодошли, преминаващи и традиционни обитатели, която има свои правила и закони на съществуване. Определени мирогледи от Женския пазар се отразяват синтезирано и ясно в произведенията на децата, чието детство, понякога и живот, се е случило да преминава там.

Името на изложбата е дадено от тях в работата им с абстрактни картини. Процесът на изработване е изцяло спонтанен и воден единствено от възникващата групова динамика и начините, по които всяко дете се изразява по темата на определена задача. Луната, вероятно и като алегория на майката и стремежа към по-голямата общностна група, се оказва фокус в цялата детска артистична поредица. В търсене на „държавата“, в която опитът от преживявания бива зачитан. Ето как една луна и една държава могат да се озоват едновременно в заглавието на една изложба.

На 10 май 2019 година първоначалните рисунки, стихотворения и автопортрети излязоха от пространството на Павилион 19 и бяха изложени под формата на флашмоб на самия Женски пазар. Децата, заедно с консултанти и стажанти от Павилион 19, показваха произведенията на случайни минувачи и предизвикваха кратки дискусии, започвайки с въпроса: "Какво си представяте за автора на това произведение?" По този начин показахме и другото лице на онези, които много хора срещат ежедневно на пазара, но в този момент за първи път описаха с думи като "дете с изключителна чувствителност", "някой с голямо въображение", "художник и поет в едно", Още повече, самата публика беше поканена да премине през творческия процес. Децата този път влязоха в ролята на спътници, които превеждат току-що срещнатия случаен минувач през чудновати абстрактни картини, назоваване на усещания с думи и създаване на собствена рисунка.

След пазара, събраните произведения представяме в галерия за съвременно и модерно изкуство DSH. Това е още една стъпка, с която прибавяме стойност - рисунките и стихотворенията продължават своя път от творческото преживяване на децата в Павилион 19, през разкриването на необичайния образ пред обичайните обитатели на Женския пазар - близки, далечни и случайни познати, до излагането в пространството на художествена галерия.

Към първоначалните произведения прибавяме и фотографии, заснети от децата по време на ателието по фотография в рамките на Фестивала на споделените таланти на Женския пазар. Фестивалът беше проведен от Павилион 19: място за игра и международното движение ATD Четвърти свят на 15 и 16 юни 2019. През този уикенд децата и техните родители, заедно с всички любопитни минувачи, имаха свободен достъп до ателиета по театър, цирк, танци, музика, рисуване, глина, фотография, ръчна изработка и спорт. В ателието по фотография с аналогови и цифрови фотоапарати децата заснеха своя поглед към заобикалящия ги пазар и хората наоколо.

Изложбата ще продължи до 14 юли 2019 година.

С тази изложба опитваме да окажем подкрепа за създаване на по-добра среда и перспективи за развитието на децата, чиито семейства срещат трудности в тяхното изхранване, образование и социализация.


„Павилион 19: място за игра: семейство и училище" е модел за работа с деца и младежи от района на Женския пазар чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа. През 2019 година Павилион 19 насочва усилията за завръщане на децата в училище и работа със семействата им с цел подпомагане процеса на отглеждане и израстване на децата в най-голям риск. Артисти, учители, социални работници и психотерапевти работят в ателиета по изкуства и по социални умения.

„Павилион 19: място за игра: семейство и училище" работи с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура - Програма „Социално ангажирани и общностни изкуства“ и на Програма „Европа 2019“ на Столичната община, в партньорство с Гьоте-институт България, „Пазари „Възраждане“ ЕАД и СО Район „Възраждане“.

*

Изложбата “Луна за всички държави” - рисунки, фотография и стихотворения. Изложба на деца от Женския пазар е подкрепена от програма "Социално ангажирани и общностни изкуства '18 на Национален фонд "Култура".

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
28.06.2019 г. 19:07
Посетено:
901
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29943-luna-za-vsichki-darzhavi-risunki-fotografiya-i-stihotvoreniya-izlozhba-na-detsa-ot-zhenskiya-pazar