Изложби

„Мелос” - изложба на френския фотограф Гийом Лебран

25 юни - 20 юли 2019, Галерия Синтезис - София

„Мелос” - изложба на френския фотограф Гийом Лебран

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Синтезис, Фотосинтезис Арт Център и Френският институт
представят

Мелос

Изложба на Гийом Лебран

25 юни – 20 юли 2019

Куратори: Надежда Павлова и Никола Михов

Откриване: 25 юни, вторник, 19:00 ч., в присъствието на автора.

Съпътстваща програма:

Тур на изложбата с Гийом Лебран - 27 юни 2019, 18:30 ч.

По време на изложбата публиката ще може да разглежда пълната колекция на списание The Eyes

 

Галерия Синтезис, Фотосинтезис Арт Център и Френският институт представят изложбата на френския фотограф Гийом Лебран „Мелос”. Тя включва повече от 40 фотографии, заснети в периода 2006-2012 г., по време на неговите пътувания между Турция, България и Гърция в компанията на писателя Рене Далиго.

„Европейската цивилизация и понятието за европейска идентичност винаги са ме привличали. Още от младежките си години започнах да пътешествам, така открих връзките между Турция, България и Гърция. Връзки, които живеещите по тези места може би не долавят, или поне с това впечатление останах от разговорите с хората, които снимах. Исках да конструирам история и търсех интелектуален подход, за да я разкажа. Първоначално бях замислил проекта като триптих, посветен на трите страни, но попаднах на интервю с музикант, който беше озаглавил албума си „Мелос“. Дума, която означава едновременно „съчетаване“ и „разделяне“. Така тя се превърна не само в заглавие на проекта, а и в негова водеща линия.

Комбинирах пейзажи, снимки на руини и изоставени места с портрети на млади хора от Истанбул, София и Солун в калейдоскоп, отразяващ едновременно настоящето и следите от миналото. Снимах реалността, но търсех поезията и границите на въображаемото. Харесвам руините и меланхолията, която те навяват. За мен носталгията не е тъжно чувство. Точно обратното, тя е звукът на времето, на онова време, което не познавам...

Вярвам, че погледът на чужденеца винаги добавя нещо към представите на хората за мястото, което обитават. Исках да оставя следа, да споделя своята гледна точка към света. Затова развих проекта под формата на книга. За мен фотокнигата има по-голяма тежест от изложбата, защото достига до повече хора и има свой собствен път.“- споделя авторът.

Гийом Лебран е роден в Сен Мало, Франция, през 1976 г. Той е фотограф, преподавател и съосновател на френското фотографско списание The Eyes. Неговата работа е вдъхновена от историята на европейския континент, литературата и киното. Последният му проект отново е свързан с Балканите и носи заглавието „Песен от Сараево“.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Френския институт и Фотосинтезис и е част от програмата на Месец на фотографията.

* * *

Предговор към книгата „Мелос“ на Гийом Лебран и Рене Делиго, изд. Filigranes, 2016

„Книгата „Мелос“ е кръстопът между тъмнината и надеждата. Първото изображение в нея е стара черно-бяла пощенска картичка, на която е написано: „Далечни и тъжни поздрави от Ориента“. Тези думи сякаш резюмират цялата сложност на региона и усещането на Гийом Лебран по време на пътуването му между Истанбул, Солун и съседна България. Тези места, където се срещат европейските и средиземноморските цивилизации, са и зона на непрестанна борба за надмощие между различни езици, националности и религии.

Общата географска принадлежност и сходната съдба могат да се доловят в портретите на млади хора, които фотографът среща по пътя си. Невъзможно е да установим дали тези мъже и жени са гърци, българи или турци.

В същото време травмите са доловими в пейзажите и в детайлите. Често във фотографиите на Гийом невъзможността да видиш е противопоставена на желанието да гледаш. Не само това на фотографа, но и на зрителя. Желание, което авторът сам завоалира, използвайки различни визуални средства. Например червено перде, през което едва се очертава изглед от хотелска стая, надраскано стъкло, което скрива красотата на Синята джамия или дъжд, който размива контурите на Босфора.

Друг подход препраща към иконоборството, което е тясно свързано с тези места: изображение на светец с избодени очи, разкъсани политически плакати, счупена мюсюлманска плоча, изоставен еврейски гроб и демонтирана статуя на Ленин ...

Гийом Лебран все пак успява да оплете нишките на общата принадлежност и конфликта, съчетавайки портрети и пейзажи. Поставена до криволичещите корени на дърво, увити около стена, красива жена с дълга кафява коса се превръща в Горгона. Младеж със затворени очи пред сергия с разпръсната риба. Жена с широко отворени очи пред фреска с Адам и Ева, откъсващи забранения плод.

„Мелос“ e история за напускането на Рая.“

 Реми Коание

Автор:
Галерия Синтезис
Публикация:
22.06.2019 г. 17:25
Посетено:
995
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29905-melos-izlozhba-na-frenskiya-fotograf-giyom-lebran