Изложби

"Корпус или екзалтацията да бъдеш" - изложба на Антоан Д'Агата

20 юни – 28 юли 2019, Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство

"Корпус или екзалтацията да бъдеш" - изложба на Антоан Д'Агата

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Национална галерия
Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство
Фестивал ФотоФабрика

представят

"Корпус"

или екзалтацията да бъдеш

Антоан д’Агата – задълбочен изследовател на тъмните кътчета на човешката душа и на всичко, което наричаме табу

20 юни – 28 юли 2019 

Откриване: 20 юни, четвъртък, 18:30 часа
САМСИ, бул. „Черни връх“ 2

 

В рамките на фестивала ФотоФабрика ще бъде изложена инсталацията Корпус на Антоан Д’Агата. Той е фотограф в една от най-престижните агенции за репортажна фотография в света – Магнум.

"Корпус" е инсталация, съставена от звук, видео, текст и фотоизображения. Темите, по които Антоан Д’Агата работи, обикновено са определяни като табу: зависимости, секс, лични обсесии, проституция. Той често използва в работата си собствения си житейски опит:"Моята интимност е свързана толкова много с моята работа, а моята работа зависи толкова много от интимните ми преживявания. Всичко това е взаимносвързано."

Авторът умее да провокира зрителя, като въвежда в подсъзнателното, в интимното, без страх и свян, с известна доза воайорство. Жестокият свят, изобразен на снимките на този виртуоз,​​провокиралюбопитството на човека, който никога няма да прекрачи границата на табуто.

Антоан д’Агата е роден през 1961 г. в Марсилия. Напуска Франция през 1983 г., пътува по цял свят. В началото на 90-те се установява в Ню Йорк. Там се записва на курс към Международния център по фотография под ръководството на Лари Кларк и Нан Голдин. През това време работи като стажант в редакторския отдел на Magnum. След завръщането си във Франция, за около четири години, не се занимава с фотография. Връща се към професията през 1997 г. Само година по-късно издава първите си фотокниги: De Mala Muerte и Mala Noche. Почти веднага работата му започва да се продава от галерия Vu. През 2001 г., след публикуването на Hometown,печели френската награда за млади фотографи на името на Нисефор Ниепс. Следват  още няколко фотокниги и три филма.

От 2008 г. е пълноправен член на Magnum Photos, а през 2009 г. излиза документален филм за него, озаглавен „Камбоджанската стая: Ситуации с Антоан д’Агата“.

Публиката ще има възможност да разгледа изложбата „Корпус “ от 20 юни до 28 юли 2019 в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, бул. „Черни връх” 2

 

Шестият фестивал ФотоФабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година и партньор на УниКредит Булбанк от своето основаване.

https://www.fotofabrika.org/bg

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.06.2019 г. 13:54
Посетено:
980
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29887-korpus-ili-ekzaltatsiyata-da-badesh-izlozhba-na-antoan-d-agata