Изложби

Изложба "Следите се губят" - Дружество на южнобългарските художници (1912–1948)

22 юни – 25 август 2019 г., Софийска градска художествена галерия

Изложба "Следите се губят" - Дружество на южнобългарските художници (1912–1948)

Златю Бояджиев (1903–1976). "Сенокос – почивка", 1942, маслени бои върху платно, 119 х 154 см, Инв. № 2411, Софийска градска художествена галерия

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Софийска градска художествена галерия
представя

Следите се губят

Дружество на южнобългарските художници (1912–1948)

22 юни – 25 август 2019 г.

Откриване: 21 юни, 18:00 ч.

 

През 1912 г. в Пловдив се образува Дружество на южнобългарските художници, чиято история се разгръща в рамките на четири десетилетия, и по-точно до 1948 г. В състава на художественото обединение през години се включват повече от 160 автори. Немалка част от тях днес историците на изкуството и публиката определят като колоси в развитието на българското изкуство, а сред тях безспорно са имената на Антон Митов, Андрей Николов, Иван Лазаров, Златю Бояджиев, Васил Бараков, Давид Перец, Цанко Лавренов.

Реализираното проучване, продължило повече от пет години – издирването на първични документи и каталози, прелистените десетки хиляди страници на периодичния печат, разкрива и низ от имена – заслужено или не, забравени или изобщо незапомнени, на художници, добавящи непознати нюанси в знанията ни за историята на Дружеството на южнобългарските художници и българското изкуство въобще. Експозицията е опит да се въведат всички разкрити до този момент автори, свързани с Дружеството (редовни членове, извънредни и гости), като всеки от тях, където това е възможно, е представен с творба, която е излагал в рамките на изложбите на южнобългарските художници. Немалка част от следите на тези художници днес са изгубени – все още не са открити данни за тяхното раждане и смърт, а още повече техни творби.

Изложбата проследява развитието на Дружеството през различните периоди на неговото съществуване. Поставени са акценти както върху предисторията на художествения живот в Пловдив, така и на отцепилите се от Дружеството в края на 20-те години автори, които образуват просъществувалата за кратко художническа група „Звено“. Не по-малко важен и интересен момент от изложбата е прочитът на историята на Дружеството в годините след 1944 г. Това е период, в който реставрирането на знанието за случилото се става все по-непостижимо.

Изложбата се осъществява в партньорство с ГХГ – Пловдив и с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“.

В експозицията са включени произведения от колекциите на ГХГ – Пловдив, СГХГ, НГ – София, художествените галерии в Бургас, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Ямбол и частни колекции.

 

Екип на изложбата:

Аделина Филева – директор на СГХГ
Красимир Линков – директор на ГХГ – Пловдив

Изследователският проект е реализиран от

Пламен В. Петров – идея и концепция
Наташа Ноева и Николета Гологанова – куратори
Рамона Димова – систематизация и логистика
Илинка Чергарова – реставратор
Трейси Спийд – превод на английски
Таня Пунева – коректор
Надежда Олег Ляхова – експозиционен дизайн

 

Изказваме благодарност на екипите на Централен държавен архив, Регионална дирекция „Архиви“ в Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, на Съюза на българските художници, на Столична библиотека, аукционна къща „Енакор“. Изследванията ни и изложбата не биха били пълни без съдействието на семейство Лазарови, Марио Златев, проф. Христо Баларев, арх. Тодор Топлийски, Нина Мирчева, Боряна Вълчанова, Милена Балчева-Божкова.

 

Автор:
СГХГ
Публикация:
20.06.2019 г. 16:20
Етикети:
изложбаСГХГСофийска градска художествена галерия
Дружество на южнобългарските художници (1912–1948)
Следите се губят
Посетено:
895
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29881-izlozhba-sledite-se-gubyat-druzhestvo-na-yuzhnobalgarskite-hudozhnitsi-1912-1948