Изложби

„Самоличност“ - интерактивна фотоизложба по повод Световния ден на бежанеца

20 юни – 4 юли 2019, Галерия "Ракурси"

„Самоличност“ - интерактивна фотоизложба по повод Световния ден на бежанеца

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

„Самоличност“

Интерактивна фотоизложба

по повод Световния ден на бежанеца

20 юни – 4 юли 2019,
Галерия "Ракурси" - София

 

По повод Световния ден на бежанеца Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) организира интерактивна фотоизложба „Самоличност“, която представя лицата и историите на бежанци в България с фокус върху личността им, мечтите, спомените, ценностите и всичко това, което ги прави личности.

Изложбата ще бъде открита в галерия „Ракурси“ от 18:30 часа на 20 юни - Световния ден на бежанеца, и ще бъде отворена за посетители до 4 юли.

„Наричаме бежанци хората, които бягат от война и насилие. Ако с този термин заместим техния човешки образ, то тогава ги обезличаваме. Често обаче забравяме, че те не са само бежанци, те са лекари, музиканти, учители, бащи със своите спомени, умения, мечти и амбиции. Днешния ден е повод да проявим разбиране и солидарност към тях и най-вече да не забравяме, че преди всичко те са хора като всички нас“ - споделя Матайс Льо Рут, представител за България на Агенцията на ООН за бежанците.

Всяка фотография се допълва от кратък видео разказ, който разкрива повече за човека от снимката. Благодарение на специално разработено мобилно приложение за добавена реалност всеки посетител ще може да накара фотографиите да „оживеят“ във видео история.

Изложбата включва десет истории на хора от Сирия, Иран, Ирак, Афганистан и Мали, разказани от самите тях чрез снимки и видео. Това са историите на бежанци, които са открили своя нов дом в България. Както споделя един от тях „Знам какво е да живееш на улицата и да се срамуваш от себе си. Бил съм в други държави, но тук в България животът ми е спокоен. Създадох семейство, намерих приятели и много подкрепа и човечност. Сега мога да помогна и на други хора да се чувстват по същия начин.”

Автори на интерактивната фотоизложба „Самоличност“ са Николай Стоянов и Фани Бъчварова.

 

За Световния ден на бежанеца

Световният ден на бежанеца е отбелязан за първи път през 2001 г. и се провежда всяка година на 20 юни. На този ден светът почита силата и издръжливостта на над 65 милиона души в световен мащаб, които са били принудени да напуснат домовете си поради войни и гонения.

 

Автор: Галерия "Ракурси"
17.06.2019 г. 16:18
Посетено: 673
Етикети: Николай Стоянов, изложба, Галерия "Ракурси", Фани Бъчварова, Самоличност“, Световен ден на бежанеца, интерактивна фотоизложба
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29877-samolichnost-interaktivna-fotoizlozhba-po-povod-svetovniya-den-na-bezhanetsa